Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Östersjövikaren får jagas inom kort

Från 2015
Uppdaterad 08.07.2015 07:12.
Östersjövikare.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Kennyannydenny/ Wikimedia Commons

I höst kan det bli tillåtet att jaga östersjövikare, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Östersjövikaren har länge ansetts vara utrotningshotad.

Ministeriet tänker nu föreslå regelrätt jakt på upp till 100 östersjövikare, men jakt skulle endast tillåtas i Bottenviken och Kvarken. Hittills har östersjövikaren bara fått jagas med undantagstillstånd ifall sälen orsakat skada. Jaktkvoten har legat på 30 individer per år.

Ministeriet vill också förenkla tillståndsprocessen för jakt på östersjövikare. Processen har länge ansetts invecklad och byråkratisk.

Stadig ökning av beståndet

Östersjövikaren är världens minsta sälart. Bestånd har ökat stadigt sedan 1988 då vikaren blev fridlyst.

I dagens läge beräknas östersjövikarens bestånd öka med upp till 2000 individer per år. Enligt Naturresursinstitutet finns det över 20 000 östersjövikare i de finska haven.

Sälar jobbiga för fiskare

Gråsälens jaktkvot förblir på 1050 individer per år vilket är samma nivå som tidigare år.

2013 beräknades sälar orsaka skador på över en miljon euro och var tredje yrkesfiskare meddelade att de gått miste om fångst på grund av sälar.

WWF protesterar inte

Naturskyddsorganisationer har tidigare motsatt sig jakt på östersjövikare eftersom sälen anses vara utrotningshotad, men nu är tongångarna annorlunda.

- I norra Finland observerades betydligt fler östersjövikare i år. Det innebär inte nödvändigtvis att antalet vikare mitt i allt har ökat, men uppfattningen om hur många vikare som finns har ändrat, säger Antti Halkka ordförande för WWF Finlands sälgrupp.

Enligt Halkka är östersjövikarna i Kvarken och Bottenviken nu tillräckligt många för att en försiktig jakt ska tillåtas.

WWF motsätter sig med andra ord inte Jord- och skogsbruksministeriets förslag om jaktkvoter på östersjövikare, men Halkka påminner om att östersjövikaren finns på listan över utrotningshotade djur.

- Utvecklingen i norra Finland är positiv, men i Finska viken och Skärgårdshavet finns bara omkring 200 individer. I södra Finland är utvecklingen inte alls lika lovande, säger Halkka.

Jakten på östersjövikaren

1:09

Diskussion om artikeln