Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De äldsta vattenledningarna är från 1912

Från 2015
Vattenrör som sprungit läck.
Bildtext Arkivbild.

I Borgå kan man hitta vattenledningar från 1912. De uråldriga rören finns i området kring Kvarnbacken. Vanligtvis ska rören bytas ut med femtio års mellanrum.

I Borgå finns en hel del rör som är i behov av reparation. I måndags sprang ett rör läck i Tarkis och invånarna fick klara sig utan vatten mitt i sommarvärmen tills röret var reparerat.

Det trasiga röret var närmare femtio år gammalt, berättar Peter Ekstam som är nätmästare vid Borgå Vatten.

– Nu är det gammalt, man kan säga att det är i slutet på sin livscykel.

Man räknar med att ett sådant vattenrör ska hålla i 50-60 år. Men hur länge ett rör håller beror väldigt mycket på jordmånen där röret är monterat, säger Ekstam.

– I Borgå har vi väldigt mycket sura lerarter som fräter på järnrören ganska kraftigt och det gör att ledningarna håller en kortare tid.

Från 1912

Men i Borgå finns det betydligt äldre rör än det här. Det äldsta röret i Borgå är från 1912 och kommer från den tiden när man började bygga vattenledningar i Borgå.

– Det finns några stumpar kvar av de första rören, säger Peter Ekstam.

När man kör ner mot Stadshagen finns en del gamla rör på Mästarvägen. Också vid Kvarnbacken i närheten av det gamla vattentornet vid övre ändan av nuvarande Linnankoskigatan kan man hitta vattenledningar med många år på nacken.

De gamla, läckande rören ställer då och då till med besvär för Borgå Vatten. Men problemen är inte oöverkomliga.

– I Borgå har vi mellan 15 och 20 läckor per år. Förstås försöker vi minska på antalet läckor genom att systematiskt förnya ledningar.

Varje år förnyas en del vatten- och avloppsledningar. Just nu håller man på att öka på saneringstakten.

– För tillfället är vi uppe i dryga en miljon euro per år och vi kommer att öka med det dubbla.

Byggboom för femtio år sedan

Orsaken till det här är att man byggde väldigt mycket ledningar i Borgå för ungefär femtio år sedan, vilket betyder att antalet gamla ledningar ökar hela tiden, säger Peter Ekstam.

De gamla rören som ska bytas ut finns överallt i staden, men just Tarkis är ett speciellt känsligt område.

– Det har varit känsligt sedan tidigare men i och med Majberget så fick vi en förbindelseledning från andra hållet till Tarkis.

Förr så kunde hela byn bli utan vatten vid en läcka, nu är läget klart bättre.