Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hundraåringen hittade kärleken genom konsten

Från 2015
Uppdaterad 08.07.2015 08:10.
Konstnär Åke Hellman, 100 år

Åke Hellman är en av de mest kända Borgåkonstnärerna i modern tid. Den 19 juli fyller Hellman 100 år.

Konstnären och professorn Åke Hellman, bosatt i Borgå, firar sitt 100-årsjubileum i år. Han har varit en förgrundsgestalt inom det finska måleriet under 1900-talet, och har haft otaliga utställningar under sin långa karriär.

Under en tisdagsförmiddag i början av juli besöker Yle Östnyland den pigge 100-åringens ateljéhem i Borgå. Han berättar hur det kom sig att han flyttade till Borgå.

– Jag var värnpliktig och tillbringade många år i östra Karelen. Då kom det bud om att frontsoldater kunde få en småhustomt, och att man skulle meddela i vilka trakter man ville bosätta sig, säger Hellman.

Som gammal Helsingforspojke tyckte Hellman att Borgå låg nära till hands. Han fick en tomt i staden men den ville han inte ha.

– Sedan tittade jag på de tomter som staden hade till salu och hittade den här som heter Bergbo. Arkitekt Erik Kråkström var en barndomsvän till min fru och ritade huset.

"Det är länge sedan jag målat"

Konsten har varit en stor del av Hellmans liv och han gjorde en lång karriär inom branschen. Numera målar han ändå inte längre.

– Här är jag i lugn och ro nu. Det är väldigt vackert här – titta hur rosorna blommar! Men på vintern är det inget vidare, säger Hellman och skrattar.

På väggarna i hemmet hänger en hel del konstverk. Många av dem har Hellman själv målat. Men han har också ett tidigt verk av Sam Vanni, från tiden då han fortfarande använde namnet Samuel Besprosvanni.

Bakom just det verket finns också en liten historia.

– Då min fru Karin och jag bodde i Ekenäs hade vi inga skåp och hade sparat pengar för att kunna köpa ett ordentligt. Men så kom en vandringsutställning och dit for alla våra pengar då vi köpte den tavlan.

Visste tidigt att han ville bli konstnär

Yle Östnylands reporter frågar Hellman när han visste att det var just konst och oljemåleri han ville ägna sig åt.

– Jag tror jag en gång antydde det där för min far. Han sa att han känner en konstnär som har skägg och aldrig kan betala sina räkningar. Han frågade om jag ska bli en sådan.

– Och jag blev med skägg men mina räkningar har jag ändå alltid kunnat betala.

Träffade sin fru under studietiden

På 1930-talet studerade Hellman vid Centralskolan för konstflit, numera Aalto-universitetet. Det var också då som han träffade sin blivande fru, konstnärinnan Karin Hellman (född Wisuri, 1915–2004).

– Vi var studiekamrater och jag har alltid ansett att hon var mer begåvad än jag. Men hon var inte så bra på att måla porträtt.

Hellman berättar hur hans fru gick på samma kurs i Ateneum. En dag gick de omkring och tittade på andras verk. Då Karin fick syn på honom ropade hon högt och ljudligt, så att alla hörde, ”Åke, jag tycker om dig.”

Konsten förde alltså makarna samman. Från och med 1959 delade de på en ateljé i sitt ateljéhus i Borgå. Dessutom gjorde de arbetsvistelser till Provence i Frankrike.

"Vi var så olika"

Hur mycket samarbetade då paret Hellman vad gäller konsten?

– Vi var så olika. Vi samarbetade så att jag ibland spände upp hennes dukar. Jag kunde det tekniska.

– Men hon hade mer färgbegåvning än jag och hon blev mycket anlitad. Ställde ut utomlands. När Målarförbundet och Konstnärsgillet lät sig representeras var det mer hon.

Har inspirerats av konsthistorien

Hellman får frågan om hur hans konst förändrades under årens lopp. Han menar att han i stort sett gått igenom hela konsthistorien och har påverkats av lite allt möjligt.

– Som pojke beundrade jag antikens Grekland och kopierade statyer från konstböcker. Men särskilt blev jag intresserad av impressionisterna på 1800-talet och det som följde.

Han har alltså hunnit pröva på det mesta inom oljemåleriet. Mest känd är han för sina porträtt, stilleben, nakenstudier och landskap.

Målade hellre flickor än herrar

Den första porträttbeställningen var av Gustaf Söderström i Borgå. Det betydde också en förbättring i familjen Hellmans ekonomi.

– Han satt i många styrelser och alla blev bekanta med porträttet på honom. Då började jag få många beställningar.

Tyckte Hellman om att måla porträtt?

– Jo, men de flesta var ju av äldre herrar. Jag tyckte mera om att måla flickor, helst utan kläder.

Jubileet firas i höst

För att uppmärksamma 100-årsjubileet arrangeras ett festseminarium på Kulturhuset Grand i Borgå i höst. Seminariet, som är gratis och öppet för allmänheten, behandlar konstnärsparet Åke och Karin Hellmans konstnärskap, samt den samtida konstnärskretsen i Finland.

Dessutom planeras en utställning och en publikation som presenterar makarna Hellmans konst tillsammans med Stiftelsen Pro Artibus.

Mer information om Åke Hellman finns här.