Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera skadade under tjurrusning i Pamplona

Från 2015
Uppdaterad 07.07.2015 19:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Flera skadade under tjurrusning i Pamplona - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den populära San Fermín-festivalen har inletts i den nordspanska staden Pamplona.

Under den första tjurrusningen har ett tiotal personer skadats, tre av dem allvarligt. En brittisk man ska ha fått allvarliga skador när han stångades mellan benen.

Två amerikaner ska också ha fått allvarliga stångskador, den ena av dem i armbågen.

- Det såg otäckt ut, en pojke fastnade i ett horn och släpades med i en kurva. Jag vet inte om han skadades av hornet eller om han bara slog sig på kullerstenarna, säger amerikanen Larry Belcher till nyhetsbyrån Reuters.

Sex av tjurarna sprang genom de smala gränderna till tjurfäktningsarenan på 2 minuter och 23 sekunder. Senare under dagen ska de delta i tjurfäktning.

Kritiserad tradition

Tjurfäktning och tjurrusning är traditionellt en del av spanska sommarfestivaler. Varje år reser tusentals utländska turister till Pamplona för att delta i San Fermín-festivalen.

En orsak till att just festivalen i Pamplona är så populär är att centrala delar av Ernest Hemingways bok "Och solen har sin gång" utspelar sig där under San Fermín.

Åtminstone femton personer har dött under årens lopp. Det senaste dödsoffret inträffade 2009.

Varje år skadas eller dödas också många tjurar. Den spanska traditionen har därför fått mycket kritik, bland annat från djurrättsorganisationer.

Diskussion om artikeln