Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sökes: Värdfamiljer för utbyteselever

Från 2015
Uppdaterad 01.03.2017 13:54.
Ung kvinna tittar ut genom fönstret på flygfältets landningsbana.
Bildtext I augusti anländer utbyteseleverna till Finland.
Bild: Yle/Pekka Sipilä

I höst anländer 155 utbyteselever till Finland. Av dem saknar 30 personer ännu någonstans att bo.

Det behövs fler värdfamiljer för utbyteselever som kommer till Finland i höst. utbytesorganisationen AFS uppger att 155 personer är på väg till Finland. Av dem har 125 fått en plats hos en familj men 30 utbyteselever saknar ännu någonstans att bo.

Till Åbo kommer ett tiotal.

Togs emot med öppna armar

Åbobon Fredric Sigfrids som för en vecka sedan kom tillbaka från sitt ett år långa utbyte i USA konstaterar att värdfamiljen spelar en viktig roll då man kommer till ett nytt främmande land.

Fredric Sigrids har varit på utbyte till USA
Bildtext Fredric Sigfrids trivdes hos sin värdfamilj.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Min värdfamilj tog emot mig med öppna armar. De tog med mig på många olika resor och vi gjorde mycket tillsammans. Till exempel åkte vi ut och seglade eftersom vi hade seglig som gemensamt intresse. Jag hade också lite extra tur eftersom dottern i familjen var bara ett år yngre än mig och kunde därför visa runt mig på ett annat sätt än föräldrarna.

Hur var det då att flytta in hos till en början främmande människor?

- Det kändes konstigare innan än vad det verkligen var. Innan jag åkte hade vi haft kontakt på Skype så lite visste jag vad som väntade.

Öppenhet är nyckelordet

Utbyteseleverna anländer till finland den 21 augusti. AFS är ideell organisation och familjerna som ställer upp gör det frivilligt utan ekonomisk ersättning.

Med din erfarenhet som utbyteselev, vad krävs av en bra värdfamilj?

- Jag skulle säga att nyckelordet är öppenhet. Att familjen är öppen för nya idéer och nya kulturer. Då kommer allt att gå jättebra, säger Fredric Sigfrids.

Deadline för att anmäla sitt intresse att ställa upp som värdfamilj är i slutet av juli.

Förutom AFS arrangerar också YFU, Rotary och Lions utbyten. Då handlar det om helt frivilliga utbyten där pengar inte är involverade. Andra organisationer tar betalt.

Här nedan kan du lyssna på en längre intervju med Fredric Sigfrids om hans utbyte i USA.