Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Panik på de kinesiska börserna

Från 2015
Uppdaterad 08.07.2015 14:03.
Aktieinvesterare begrundar börsraset i Kina.  7.7.2015.
Bildtext Än så länge är det främst privatpersoner som drabbats av kursraset.
Bild: EPA/WU HONG

I skuggan av Greklandskrisen har situationen blivit allt mer dramatisk på de kinesiska börserna. Också på onsdag morgon störtdök Shanghaibörsen.

Shanghaibörsen föll kraftigt vid öppnandet på onsdagen. Det kinesiska börsindexet Shanghai Composite låg strax efter start på minus åtta procent, för att sedan återhämta sig en aning. Både Shanghai- och Hongkongbörsen föll med cirka fem procent under morgonhandeln. Kort därefter kom uppgifter från Bloomberg News att handeln hade stoppats för 1 249 aktier på de kinesiska börserna.

Börsraset i Kina handlar inte om Greklandskrisen, utan har pågått sedan mitten av juni och utvecklingen har varit dramatisk de senaste dagarna.

Kinabörserna har fallit med över 30 procent sedan den 12 juni och redan på tisdagen hade analytiker på Bloomberg räknat ut att förlusten uppgick till 3 200 miljarder dollar, vilket motsvarar värdet på hela Storbritanniens ekonomi 2014.

Övervärderad marknad

Det kinesiska börsraset är egentligen en följd av en extrem uppgång under det senaste året. Ett flertal analytiker har sedan en tid tillbaka hävdat att den kinesiska aktiemarknaden är rejält övervärderad - att den tappat kontakten med den kinesiska ekonomin.

Oron för en börskrasch satte in i mitten av juni och nu råder panikstämning bland investerarna. Många av de kinesiska investerarna har dessutom investerat med lånade pengar.

Den kinesiska staten har genomfört en lång rad åtgärder för att lugna marknaderna, men åtgärdspaketen har inte haft någon effekt på kurserna.

Mikael Mattlin, docent i internationell politik vid Turun yliopisto, säger att det i Kina finns en stark tro på att aktier kan stiga så länge som staten vill, eftersom Kinas planerade ekonomi traditionellt har utvecklats så som staten vill att den ska göra.

- Människor har hoppat på tåget och inte trott att det kan gå annat än uppåt. Ju mer börsuppgången har hållit i sig, desto mera har den börjat likna en klassisk börsbubbla i stil med den i New York 2009, säger Mattlin.

Kan få allvarliga följder

I första hand är det kinesiska privatpersoner, småsparare som drabbats av kursraset, men om det fortsätter kan den kinesiska ekonomin ta stor skada.

Om börskraschen leder till att också den kinesiska kreditbubblan spricker, så kan det få allvarliga följder också i andra delar av världen.

CNN rubricerar en av sina webbartiklar så här: Den grekiska krisen är ingenting jämfört med Kina.

"Ni vet, det där landet med ungefär 1.4 miljarder människor och världens näststörsta bruttonationalprodukt?" skriver CNN.

Ett börsras av det här slaget är ofta ett tecken på ekonomiskt kaos påpekar CNN. Kina är den näst största handelspartnern både för USA och Europa. Den kinesiska ekonomin har stor betydelse för oss alla.

Mattlin tror ändå inte att en sprickande bubbla kommer få några stora konsekvenser för den globala ekonomin.

- Staten upprätthåller fortfarande kapitalkontroller och det går inte helt fritt att föra pengar in och ut ur landet. Det betyder att det inte har några direkta konsekvenser som en liknande bubbla i London eller New York skulle ha orsakat.

Diskussion om artikeln