Suviseurat blir dokumentär
Gammellaestadianernas sommarmöte på Söderfjärden blir dokumentär som visas på tv i december. Berättelsen följer arbetet inför Suviseurat och livet i den tillfälligt uppbyggda staden med 80 000 invånare.
Suviseurat som ordnades på Söderfjärden i slutet av juni syns i tv-rutan i december. Under ett års tid har Stefan Jansson följt förberedelserna inför mötet på Söderfjärden och han befann sig också på Suviseurat i slutet av juni för att samla in videomaterial till en dokumentär.
Dokumentären är berättelse uppbyggd kring fyra olika element. För det första ställs frågan: hur man bygger en tillfällig stad för 80 000 människor? Och hur lever man i staden som har all tänkbar service som matbutik, bank och barnomsorg?
För det tredje handlar det om människor. Filmteamet följde en tiobarnsfamilj och en 37-årig ensam kvinna utan barn.
Den fjärde biten är den teologiska. Vad tror de på egentligen?
- Jag trodde att jag visste det mesta om rörelsen men jag insåg ganska snabbt att jag vet väldigt lite, säger Stefan Jansson, redaktör för dokumentären.
I sitt förarbete ringde Jansson till laestadianer i Larsmo för att ta reda på mera, men fick snart klart för sig att de laestadianer som bor här längs kusten inte har något med Suviseurat att göra.
- En ögonöppnare för mig har att göra med mina egna fördomar. Man tänker sig att deltagarna i sommarmötet är 80 000 människor som tänker på samma sätt. Men de är individer som tror och tänker olika.
Oförglömliga möten
Han mötte och intervjuade många människor på sommarmötet och några av dem kommer han väl ihåg.
Jansson träffade en man som påstod sig vara feminist, vilket är speciellt eftersom rörelsen endast har manliga talare. Han träffade en kvinna som drömde om att bli rockstjärna men hennes samvete tillät inte det, och så mötet med mannen som hade 18 barn.
Det som förvånade honom mest under filmandet av dokumentären var ändå sommarmötets organisation.
- Tänkt dig att de hade endast två personer anställda på heltid i tre månader. Resten gjordes med talkokrafter och som mest jobbade 1000 personer med att få allt att fungera.
I höst väntar klipparbete för Stefan Jansson. Över 20 timmar videomaterial ska klippas ner till en 60 minuter lång dokumentär. Klippandet sker i september och oktober. Själva dokumentären kommer att sändas i Yle Fem i december.
