Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Het debatt mötte Tsipras i Strasbourg

Från 2015
Uppdaterad 09.07.2015 11:19.
Tsipras grillades i europparlamnetet.
Bildtext Det var en tidvis sammanbiten Alexis Tsipras som tog emot kritik i Europaparlamentet.
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

Det blev en debatt kantad av burop och applåder då Alexis Tsipras mötte Europaparlamentet i Strasbourg. Tsipras själv lovade att en överenskommelse ännu är möjlig, så länge den är rättvis.

Europeiska rådets ordförande, den tidigare polska premiärministern Donald Tusk lade grunden för stämningen då han öppnande debatten.

– Den krassa verkligenheten är att vi bara har fyra dagar på oss att nå en slutgiltig överenskommelse. Hittills har jag undvikit att tala om tidsfrister men nu måste jag säga det högt och tydligt. Den här veckan löper den sista tidsfristen ut, sa Tusk.

Tusk påpekade också att även om en utebliven överenskommelse skulle slå hårdast mot det grekiska folket skulle resten av EU-länderna inte bli oberörda.

– Jag har inget tvivel om att det här kommer att påverka hela Europa, också på ett geopolitiskt plan. Om någon fortfarande har illusionen om det motsatta kvar är de ytterst naiva, sa Tusk.

Att debatten skulle bli het var klart då flera ledamöter visade upp skyltar med texten ”Oxi” eller Nej, i en hänvisning till resultatet i folkomröstningen i Grekland på söndag.

Parlamentariker demonstrerar genom att visa Oxi-skyltar i Europaparlamnetet
Bildtext Många ledamöter visade Tsipras stöd med "Oxi" eller nej-skyltar.
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

Skyltarna syntes både bland de euroskeptiska ytterhögerpartierna och i vänsterns led.

Rättvisa och hållbarhet mot reformer

Alexis Tsipras sa att han fortfarande tror på en överenskommelse men att stundens allvar inte hade gått honom förbi.

Tsipras lovade att reformerna av landets förvaltning och beskattningssystem kommer att gå vidare.

Samtidigt menade Tsipras ändå att han efter folkomröstningen i Grekland i söndags har ett klart mandat för vad han ska försöka få ut ur en överenskommelse med kreditgivarna.

– Vi behöver ett avtal med våra eurogrannar som visar tecken på att vi på lång sikt tillåts lämna krisen bakom oss. En överenskommelse som visar att det finns ljus i ändan av den mörka tunneln, sa Tsipras.

Tsipras sa att en sådan lösning inte är möjlig om inte den grekiska statsskulden omstruktureras, så att den inte stryper all möjlighet till tillväxt och kväver det grekiska folket.

– Vi behöver en överenskommelse som är både socialt rättvis och ekonomiskt hållbar, en överenskommelse som gör det möjligt att minska på arbetslösheten och sporrar företagandet.

”Ni ställer folk mot varandra, en demokrati över 18 andra”

Tsipras mötte kraftiga mothugg och anklagelser som kantades av både kraftiga applåder och burop.

Då center-högergruppen EPP:s ledare, tyska Manfred Weber, talade tvingades Tusk avbryta honom för att först få det tillräckligt tyst i plenum för att anförandet skulle höras.

Manfred Weber kritiserar Alexis Tsipras i europparlamentet.
Bildtext Manfred Webers kritiska anförande fick de mest högljudda applåderna men också mest burop.
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

Weber anklagade Tsipras för att inte ha fått tillstånd en enda färdig reform eller ens en klar plan sen hans regering tillträdde för fem månader sen.

Han anklagade Tsipras för att ha vilselett och ljugit för grekerna, underminerat tilliten mellan staterna inom EU och för att gå de europeiska extremisternas ärenden.

– Se på den här salen. Vem är det som applåderar er? Ytterst till höger och ytterst till vänster får ni mycket applåder. Det är extremisterna som applåderar er, sa Weber.

Weber anklagade till sist Tsipras för att ha ställt den grekiska demokratin över de övriga demokratierna i eurozonen, då han förde kreditgivarnas senaste förslag till en folkomröstning där förslaget förkastades.

Stöd och vädjan

Centerledaren Guy Verhofstadt från Belgien tackade först Tsipras för att han ställt upp och kommit till parlamentet.

Verhofstadt kom sen med en emotionell vädjan full av svidande kritik som inte verkade lämna den sammanbitna Tsipras oberörd.

Centerledaren Guy Verhofstadt från Nederländerna i Europaparlamentet i Strasbourg.
Bildtext Guy Verhofstadt
Bild: EPA/Patrick Seeger

Han mötte så gott som all kritik med ett leende, men under Verhofstadts anförande var den grekiska premiärministerns hopsjunken och allvarlig.

Verhofstadt uppmanade Tsipras att snabbt uppfylla sina löften om ett klart och konkret reformpaket med en klar tidtabell.

– Ni måste göra om ert skattesystem, och er förvaltning. Ni måste göra er av med oskäliga förmåner för skeppsredarna, för vissa yrkesutövare, för armén och den ortodoxa kyrkan. Och ni måste göra något åt nepotismen som era företrädare har använt till sin fördel och som har skadat det grekiska folket. För nu håller ni på att gå ner er i samma träsk, sa Verhofstadt och hänvisade till utnämningar som Tsipras gjorde i veckan.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Guy Verhofstadt adresserar Alexis Tsipras i Europaparlamentet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Verhofstadt sa att Tsipras nu står inför ett klart val, ett val som kommer att avgöra vilken dom kommande generationerna kommer att ge honom.

– Vill du bli ihågkommen som en demokratisk olycka, som en ledare som gjorde det egna folket fattigare? Eller vill du bli ihågkommen, herr Tsipras, som en revolutionär reformist, frågade Verhofstadt.

Om Tsipras valde det andra alternativet skulle de andra euroländerna vara tillmötesgående, lovade Verhofstadt.

Korrigering: Guy Verhofstadt är från Belgien. Tidigare stod det att han är från Nederländerna. Artikeln har också rättats vad gäller Donald Tusks titel. Tusk är Europeiska rådets ordförande, inte ordförande för Europarådet som det ursprungligen stod i artikeln.