Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nordiska väsen förtrollar på Ateneum

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Konstnär Jan Jämsen utanför Ateneum
Bildtext Konstnär Jan Jämsen utanför Ateneum
Bild: Alexandra Häggman/Yle

På konstmuseet Ateneum öppnar sig i sommar en mystisk värld fylld av skogsväsen, folksägner, mytologiska berättelser och trolldom. Utställningen den magiska norden tar besökaren på en vandring genom både skrämmande och fascinerande berättelser från förr.

En person som alltid varit fascinerad av mytologi och naturens alla väsen, är konstnär Jan Jämsen. Ända sedan barnsben trivdes han bäst ute i skogen, och också som vuxen finns fantasin och hängivenheten för det mytologiska kvar.

Jämsen är också grundare och numera låtskrivare till det finländska folkmetalbandet Finntroll, vars musik på många sätt är inspirerad av mytologi och naturkrafter.

I symbios med naturen

Ateneum har lyckats skapa en magisk oas mitt i stadens myller, men samtidigt så påminner kontrasten oss om att allt har sina sidor.

För fastän man kan låta sig förtrollas av gamla sagor och myter så var allt inte bara bättre förr. Det fanns mycket sjukdom och elände, som vi idag med hjälp av vetenskapen kommit ifrån.

Men samtidigt så exploaterar vi också vår natur som aldrig förr, och där har vi verkligen ett och annat att lära oss av våra förfäders traditioner och sätt att leva i symbios med naturen och skogen.

Sagorum

Den magiska norden erbjuder också de allra yngsta besökarna en möjlighet till lek och fantasi i utställningens sagorum, där barnen (och varför inte de vuxna också) får leka fritt.

I rummet finns både böcker, leksaker, rekvisita och kostymer för barnen att utforska. För när det kommer till sagornas värld, så är det ju oftast barnen som är experterna.

Men värt att minnas är talesättet: ”Man slutar inte leka för att man blir gammal, man blir gammal för att man slutar leka.”

Theodor Kittelsen: Näcken, illustration till Troldskab (1887)
Bild: Nasjonalmuseet / Jacques Lathio

Turistmagnet

Utställningen Den Magiska Norden pågår fram till den 27.9.2015 och innehåller verk av både norska och finländska konstnärer, så som Akseli Gallen-Kallela, Gerhard Munthe, Theodor Kittelsen och Hugo Simberg, och samtliga verk är från sekelskiftet 1900.

Bland verken hittas också flera målningar från vårt nationalepos Kalevala, samt från de norska vikingaberättelserna.

Jan Jämsen ser utställningen som både traditionell och samtidigt modern, i varje fall mystisk och spännande, och säger att den är ett utmärkt skyltfönster för turister som vill veta mera om våra nordiska mytologier och historier.

Radiohuset: Konstutställningen Den Magiska Norden, Ateneum 2015, med konstnär Jan Jämsen

Programmet är inte längre tillgängligt