Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Microsoft skär ner - 2 300 kan få gå i Finland

Från 2015
Uppdaterad 09.07.2015 20:40.
Micosofts finländska huvudkontor
Bildtext Microsofts finländska huvudkontor på Kägeludden i Esbo.

IT-jätten Microsoft säger upp högst 7 800 anställda världen över. Majoriteten av nedskärningarna berör mobiltelefonenheten och verksamhet som ansluter till den. Hela 2 300 anställda kan få gå i Finland.

Företaget räknar med att man inte kan hålla kvar samtliga tre produktutvecklingsenheter i Finland.

Man uppskattar att funktionerna i Salo körs ned och att verksamheten fortsätter i Esbo och Tammerfors. Vissa arbetsuppgifter flyttas från Salo till Esbo och Tammerfors.

Enheterna i Esbo kommer att koncentrera sig på telefoner i de högre prisklasserna och på design. I Tammerfors fortsätter man att jobba med smarttelefoner i mellanprisklassen, som kommer att få ett smalare utbud än hittills. I Tammerfors skall man också ha hand om utvecklingen av viktig teknologi.

Samarbetsförhandlingar kommer nu att inledas med personalens representanter. Microsoft grundar ett stödprogram för att hjälpa de anställda och medverkar också till att nya arbetsplatser skapas i Finland.

Microsoft byter strategi

Hittills har Microsoft haft som mål att utöka mobiltelefonverksamheten, men nu byter bolaget strategi och satsar på att utveckla Windows ekosystem för alla Microsoftapparater.

Microsoft meddelar att man nu koncentrerar sig på nyckelkundsegment såsom businessanvändare, konsumenter som uppskattar ett bra förhållande mellan pris och kvalitet, och Windows-fans som vill ha flaggskeppsmobiltelefoner.

Internationellt räknar Microsoft med att stänga enheten i San Diego i USA, och i kinesiska Peking kommer man att ha ett mindre team än förut.

Bolaget skriver ner värdet på mobiltelefonenheten med 7,6 miljarder dollar.

Microsoft sade upp över 1 000 arbetstagare i Finland i fjol somras och har nu 3 500 anställda här. Globalt har företaget 118 000 anställda.