Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Guggenheim-planer skärper till museerna i Helsingfors

Från 2015
Uppdaterad 09.07.2015 13:05.
Guggenheim-museum.
Bildtext Guggenheim utmanar befintliga konstmuseer
Bild: YLE/Seppo Sarkkinen

Ett eventuellt Guggenheim-museum skulle vara en välkommen injektionsspruta för de befintliga konstmuseerna i Helsingfors. Oberoende av om ett Guggenheim museum blir av eller inte så är någon form av nytänkande inom konstfältet helt nödvändig anser konstkritikerna Pontus Kyander och Maria Hirvi-Ijäs.

- Museerna har tillåtits ha en väldigt vacklande profil, där det rått något slags rättvisetänk. Och då har man ofta visat namn som vi redan känner till, säger Kyander.

Just nu är till exempel Ai Weiwei på kommande till Helsingfors konstmuseum och Mapplethorpe visas på Kiasma - sådant som var fräscht för 10-15 år sedan och nu först kommer till Finland. Enligt Pontus Kyander handlar ängsligheten på museerna inte om ekonomi utan om ett ledarskapsproblem.

- Det behöver inte vara dyrare att vara mer spännande. Oväntade nya konstnärer är ofta billigare att köpa in, säger Kyander.

Konstkritiker Pontus Kyander
Bildtext Pontus Kyander vill ha mera spännande konst
Bild: Yle/ Alexandra Häggman

Det handlar inte om att göra utställningar för eliten.

- Jag tycker visst att utställningar ska vara mainstream, men de ska vara relevanta, säger Kyander.

Saknas utbildning inom samtidskonst
Också konstforskaren och kritikern Maria Hirvi-Ijäs håller med Pontus Kyander i hans kritik. Hon anar däremot att det är en förändring på kommande i och med att flera konstmuseer i Helsingfors nyligen fått nya chefer. Men hon menar att det fortfarande råder kompetensbrist på konstmuseerna.

- Grunden till de finska museerna har varit väldigt nationalistisk, många har sin grund i självständigheten och den egna nationens konsthistoria, säger Maria Hirvi-Ijäs.

Men det krävs en annan sorts professionalitet för att upprätthålla ett museum för nutidskonst och det saknas helt i Finland.

- Det finns egentligen inget universitet i Finland där man man studera samtidskonstens teori och historia, säger Maria Hirvi-Ijäs.

Utställning vid Amos Andersons museum
Bildtext Amos Andersons museum visar utställningen "Skuggrörelser"
Bild: Yle/ Maria Helsing

Ett annat problem är att en stor del av personalen på museerna har pensionstjänster, så de kanske inte känner något stort behov att förnya sig. Därför skulle ett eventuellt Guggenheim-museum innebära att museipersonalen var tvungen att vidga sina vyer.

- Det behövs en professionalisering av tänkandet i de finska museerna, jag tror inte att det finns någon som inte tycker så, säger Maria Hirvi-Ijäs.

Måste våga ta risker
Kaj Martin, som är intendent vid Amos Andersons museum, håller inte med om kritiken. Han tycker att museerna visst vågar ta risker och inte bara kör på trygga kort. Som exempel nämner han en utställning med Terike Haapoja för några år sedan. Haapoja fick fria händer där hon skapade en virtuell labyrint med hjälp av den senaste datatekniken.
- Det här var ett pilotprojekt som aldrig hade ordnats tidigare i Finland.

Kaj Martin, intendent vid Amos Andersons museum
Bildtext Kaj Martin vid Amos Andersons konstmuseum
Bild: Yle/ Maria Helsing

Drar nytta av Guggenheim-besökare
På frågan om hur ett eventuellt Guggenheim museum kommer att påverka Amos Andersons verksamhet, svarar Kaj Martin att man kommer att beakta det.

- Nog skulle man säkert vara tvungen att skärpa sig. Det sägs att Guggenheim kommer att locka mycket turister - så det skulle vi säkert beakta, säger Kaj Martin.

Också museichef Maija Tanninen-Mattila vid Helsingfors konstmuseum säger att det är självklart att man måste beakta en ny aktör på konstfältet.

- Kulturintresserade turister som besöker Guggenheim kommer antagligen också att besöka andra museer, säger Tanninen-Mattila.