Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nygård till final – Lindahl löpte årsbästa

Från 2015
Uppdaterad 08.07.2015 18:24.
Sanna Nygård, trestegshoppare i Vasa IS., 2015.
Bildtext Sanna Nygård hoppar final i sidogrenen.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Trestegshopparen Sanna Nygård är klar för längdfinal i Universiaden i sydkoreanska Gwangju. För Anders Lindahl räckte inte nytt inhemska årsbästa för att överleva försöken på 1500 meter.

Nygård fick till 615, vilket är 17 centimeter från personbästat hon satte i Jämsä för ett par veckor sedan, direkt i den första omgången. Det räckte till en tionde plats i kvalet.

Vasa IS-hopparen satsar egentligen mera på tresteg där kvalet står i turen senare, men nu väntar final också i sidogrenen.

– Jag kände mig inte supervass, men jag är nöjd att jag trots det kom till final, säger Nygård, som inledde trestegssäsongen med 13,34 i tyska Rhede på söndagen, i ett pressmeddelande.

– Jag kom till Gwangju först igår på grund av tävlingen i Tyskland, vilket naturligtvis tärde lite på vassheten. Hoppas det blir bättre senare i veckan.

Lindahl: Sånt är löpning

Anders Lindahl förbättrade sitt eget inhemska årsbästa på 1500 meter med över tre sekunder till 3.45,10, som är knappa två sekunder sämre än fjolårets personbästa.

Lindahls heat var det klart snabbast och IF Länken-löparen korsade mållinjen som sjua, men det räckte inte till en finalplats.

Anders Lindahl, IF Länken
Bildtext Lindahl får ny chans på 5000 meter.
Bild: Yle

Tiden var hela försöksheatens sjunde bästa och Lindahl endast blev 0,82 sekunder bakom ettan och futtiga nio hundradelar från final.

– Jag är nöjd med tiden, men det harmar nog lite att finalplatsen var så nära. Sånt är löpning, konstaterar Lindahl.

– Förberedelserna i de heta (26-27 grader) och fuktiga förhållandena lyckades bra. Jag fortsätter med 5000 meter i övermorgon, vilket funkar bra som kompensation till finalen på 1500.

Medaljchans i herrspjutet

Bättre gick det däremot för Sami Peltomäki som vann herrarnas regniga spjutkval med 77,63. Peltomäki blev bara fem centimeter från sitt årsbästa.

Petteri Monni tog sig i sin tur vidare till semifinal på 400 meter häck. Monni var tvåa i sitt försöksheat med tiden 51,96 och knep en direkt semifinalbiljett.

På damernas långa häck räckte Anniina Laitinens 58,50 inte vidare till final. Bland damerna löps ingen semifinal. Katri Hirvonen var första dam utanför final i diskus med 50,96.