Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

UNHCR: Över 4 miljoner syrier har flytt till grannländerna

Från 2015
Uppdaterad 09.07.2015 11:20.
Syriska flyktingar väntar på att släppas in i Turkiet vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Bildtext Strider i närheten av terrogruppen IS fästen i Raqqa drev tiotusentals på flykt till Turkiet för några veckor sen.

Antalet syriska flyktingar som har sökt skydd i grannländerna har ökat med över en miljon på tio månader, säger FN-organet UNHCR. Medan flyktingarna ökar blir deras levnadsförhållanden allt sämre då pengarna tryter.

Antalet syriska flyktingar som har sökt skydd i grannländerna är nu över 4 miljoner, säger FN:s flyktingorgan UNHCR.

Under de senaste tio månaderna har över en miljon flyktingar flytt utomlands, då häftiga strider har rasat i allt fler områden.

Om samma utveckling fortsätter tror UNHCR att antalet flyktingar i Syriens grannländer kommer att vara över 4,2 miljoner vid årsskiftet.

– Det här är den största flyktingpopulationen från en enda konflikt på en hel generation, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

”Omvärlden sviker”

UNHCR larmar också om att flyktingarna lever i allt sämre förhållanden då donationer från omvärlden har uteblivit och pengarna ska räcka till för allt fler mänskor.

Av de 5,5 miljarder dollar UNHCR och dess partners räknade med har bara kring en fjärdedel kommit in.

Antonio Guterres, UNHCR
Bildtext Omvärlden sviker de syriska flyktingarna, säger António Guterres.

– Det här är mänskor som förtjänar världens stöd men som nu istället lever i miserabla förhållanden och sjunker in i ett djupt fattigdomstillstånd, säger Guterres.

Guterres säger att även om de allt sämre förhållandena i flyktinglägren i Syriens grannländer driver många att försöka ta sig till Europa, blir de flesta kvar i regionen.

Många lämnar desperationen i flyktinglägren och försöker hanka sig fram bäst de kan.

– Vi kan inte låta de här mänskorna och de samhällen som har tagit emot dem glida in i ett ännu desperatare läge, sa Guterres.

Få flyktingar i Europa

Största antalet syriska flyktingar utanför Syrien finns i Turkiet. Landet har hittills tagit emot nästan två miljoner mänskor.

Den turkiska regeringen meddelade nyligen att man bygger fler läger i södra Turkiet då man förväntar sig att striderna i Syrien ska driva mänskor på flykt från allt större delar av landet.

Libanon med sina fem miljoner invånare och över en miljon flyktingar har tagit emot flest flyktingar sett till befolkningsantalet.

Jordanien har tagit emot nästan 600 000 syrier och Irak över 300 000 trots att landet är mitt uppe i ett inbördeskrig och kämpar med stora interna flyktingströmmar.

Kring 270 000 syrier har hittills tagit sig till Europa.

Över 7 miljoner syrier tros vara på flykt undan striderna inom landets gränser.