Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fem fakta om 1971 som kommer att chockera dig...

Från 2015
hallåa från 1971
Bildtext Tv-hallåan på bilden har inget med texten att göra. Förutom att hon är från 1971.

...Såvida du inte läst en historiebok någon gång.

1. Harrison var större än Lennon
Beatles hade splittrats året innan och eventuell drogpåverkan till trots så släppte flera av medlemmarna solomaterial nästan omgående. John Lennon spelade in Imagine som lever vidare än i denna dag. Men på topplistorna så bräcktes han överraskande nog av sin förre bandpolare George Harrisons My Sweet Lord.

2. Kvinnor får rösta i Schweiz
Vi kan väl inte vara sämre i jämställdhetsfrågor än Jemen tänker man i Schweiz och ger kvinnor rösträtt. Tyvärr hinner Jemen före med ett år. Hur som helst så får schweiziska kvinnor nu vara med och bestämma om antalet hål i schweizerosten, vad man ska göra av allt naziguld man tagit emot och andra svåra frågor som vi antar att man röstar om i Schweiz.

3. Dirty Harry och Dirty Hurri
Clint Eastwood cementerar sin odödlighet med filmen Dirty Harry som gett oss flera av filmvärldens mest klassiska filmcitat. Och på tal om det odöda: Jörn Donner. I den finska kvalitetstidningen Hymy poserar Jörn naken med en alldeles för ung gambisk kvinna. Anledningen ger han till en svensk kvällstidning: alltid retar det nån. Polisen, om inte annat.


4. Norge inleder oljeproduktion i Nordsjön
Och sedan den dagen är vi tvungna att tycka om Norge, villkorslöst.

5. Homosexualitet blir lagligt i Finland
På sätt och vis i alla fall. För det förblev sjukdomsklassat i ytterligare tio år. Att prata om eller uppmuntra till homosexualitet i exempelvis radio eller TV var också förbjudet. Numera kräver lagen bara att det kommer en arg insändare ifall homosexualitet nämns i mediala sammanhang.

Sammanfattat av Jakob Nylund.