Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rehn: Vi fördröjer inte bygglovet

Från 2015
Uppdaterad 09.07.2015 16:58.
Olli Rehn
Bildtext Näringsminister Olli Rehn (C).

Näringsminister Olli Rehn (C) säger att Fortum fortfarande kan komma in som delägare i Fennovoima, trots att utredningen för kärnkraftverkets bygglov redan påbörjats. Rehn kritiseras för att försöka vinna tid genom att fördröja behandlingen av kärnkraftverkets bygglov, men det här förnekar han i tidningen Helsingin Sanomat.

Rehn säger till HS att ministeriet inte försöker vinna tid genom utredningen av det kroatiska bolaget Migrit Solarna Energija i väntan på att Fortum ska hinna med i projektet.

– Det handlar inte om att vinna tid. Det är vår skyldighet att undersöka så här stora saker noggrant. Vi arbetar så att vi kan var säkra på vår sak. Det (utredningen) kan ännu dröja några veckor, säger Rehn till tidningen.

Rehn har tidigare konstaterat att tidtabellen för utredningen av Fennovoimas bygglov håller och att ingen tilläggstid beviljas. Rehn säger att regeringen inte är flexibel med tidtabellerna utan bara gör sitt jobb och följer Finlands kärnkraftslagstiftning som kräver grundliga utredningar.

"Fortum kan ännu tas i beaktande"

Fortum har tidigare sagt att de går med i Fennovoima förutsatt att de ror hem en vattenkraftsaffär i Ryssland. Rehn sade på onsdag kväll till Yle att Fortum ännu kan hinna med i kärnkraftsprojektet, trots att Fennovoimas ansökan om byggnadslov redan lämnats in.

Enligt regeringens principbeslut från i höstas ska det inhemska ägandet på 60 procent uppfyllas då bygglovet utreds. Den här formuleringen kan tolkas som att ägarförhållandena i Fennovoima ännu kan ändras under den tiden som bygglovsansökan behandlas.

– Vi följer strikt rättsstatens principer. Om det under utredningsarbetet kommer fram nya hängivna ägare, såsom Fortum, kan de beaktas, säger Rehn.

Vattenkraftsaffär i Ryssland avgörande

Fennovoimas bygge i Pyhäjoki.
Bildtext Trots att Fennovoima väntar på bygglov pågår sedan i höstas förberedande arbeten med infrastruktur på Hanhikivi udd i Pyhäjoki.

Det finns alltså ännu en möjlighet för Fortum att hoppa på Fennovoimatåget och säkra det inhemska ägandet. Fortum förhandlar för tillfället om att bli majoritetsägare i det ryska vattenkraftsbolaget TGC-1, som till största delen ägs av ryska Gazprom.

Fortum har sagt att de kan gå med i Fennovoima med en ägarandel på 15 procent om affären i Ryssland blir av. Det inhemska ägandet i Fennovoima skulle då med marginal överskrida kriteriet på 60 procent.

På Fortum vill man ändå inte kommentera hur förhandlingarna framskrider och om man fortfarande är intresserade av Fennovoima.

– Vi har inget nytt att tillägga i det här skedet, säger kommunikationschef Heli Kurki på Fortum.

I stället hänvisar Kurki till ett pressmeddelande från 24 juni där Fortum meddelar att förhandlingarna kring vattenkraftsaffären strandat.

Rehn hoppas ändå på Fortum och säger att bolaget är i en nyckelposition eftersom det driver affärsverksamhet och sitter inne med teknologisk kunskap.

– Jag hoppas att förhandlingarna framskrider. Rysslands politiska ledning har en central roll här, säger Rehn.

Väntar staten på Fortum?

Det spekuleras nu i om Arbets- och näringsministeriet drar ut på utredningen av Fennovoimas bygglov för att vinna tid i väntan på att Fortums vattenkraftsaffär i Ryssland ska gå igenom.

Hanna Halmeenpää, riksdagsledamot för De gröna och vice ordförande i föreningen Pro Hanhikivi som kämpar mot Fennovoimas projekt, kritiserar Rehn för att fördröja bygglovets tidtabell trots att han själv tidigare sagt att ingen tilläggstid beviljas.

I en analys av situationen skriver Yle-journalisten Hannu Tikkala att Rehn vill ha med Fortum "till vilket pris som helst".

Hur länge behandlingstiden av Fennovoimas bygglov tar är ännu oklart. För tillfället utreds den nya kroatiska delägaren Migrit Solarna Energija som i sista stund kom in som delägare i projektet och därmed säkrade kriteriet för det inhemska ägandet.