Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wikileaks: USA har avlyssnat tysk statsledning i tiotals år

Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Utanför NSA:s högkvarter i USA.
Bildtext Utanför NSA:s högkvarter i USA.

Det amerikanska spionaget i Tyskland verkar ha varit betydligt mer omfattande än vad man hittills har utgått från. Nya dokument från organisationen Wikileaks avslöjar att amerikanerna har avlyssnat den högsta tyska statsledningen sedan 1990-talet.

Redan under Helmut Kohls tid som förbundskansler ska amerikanerna ha följt med vad som diskuterades internt vid den tyska förbundskanslerns kansli.

Wikileaks presenterar nu i samarbete med tyska medier (Süddeutsche Zeitung, NDR och WDR) en lista på nästan sextio telefonnummer, som den amerikanska säkerhetstjänsten NSA ska ha avlyssnat, möjligen redan så tidigt som i början av 1990-talet.

Tysklands tidigare förbundskansler Helmut Kohl och USA:s president Ronald Reagan 1987.
Bildtext Tidigare tyska förbundskanslern Helmut Kohl och USA:s president Ronald Reagan 1987.

listan finns flera nummer som går att finna på förbundskanslerns kansli, samt mobilnummer till tidigare och nuvarande tjänstemän, medarbetare och politiker. Med på listan finns också det mobilnummer Angela Merkel nåddes på fram till år 2013.

Därtill hittar man mobilnumret till den tidigare ministern vid förbundskanslerns kansli Ronald Pofalla, samt numret till kristdemokraternas fraktionschef i den tyska förbundsdagen Volker Kauder.

– För NSA:s del handlade det inte om att spionera på enskilda personer, utan det handlade om helheten. Man ville helt enkelt ha mer information om tysk ekonomi och politik. Det samma gjorde man också i Frankrike, säger Wikileaksgrundaren Julian Assange i en intervju (på engelska) för det tyska rundradiobolaget ARD.

Tyska förbundsdagen, Bundestag
Bildtext Tyska parlamentet Bundestag i Berlin.

Protokoll över Merkels samtal

Enligt Wikileaks härstammar den nu publicerade listan från en av NSA:s databaser. Redan i förra veckan presenterade man en lista av vilken framgick att amerikanerna också hade avlyssnat telefoner på flera tyska ministerier, däribland också på ekonomi- och finansministerierna.

I de nu framlagda dokumenten finns också några transkriberingar av Angela Merkels telefonsamtal från år 2009. Samtalen handlade om Barack Obamas inställning till Iran, samt om Tysklands syn på finanskrisen, där åsiktskillnaderna mellan Tyskland och USA då var mycket stora.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Bildtext Angela Merkel

I förra veckan offentliggjordes transkriberingar av Merkels samtal från år 2011. De här samtalen handlade bland annat om hur EU borde reagera på krisen i Grekland och eurozonen. ”Den tyska förbundskanslern är rådlös gällande vad som nu borde göras”, heter det i protokollet från NSA.

Den tyska regeringen betonar att man kommer att utreda de nya uppgifterna, men hittills har de redan startade och gjorda utredningarna inte lett någon vart, inte minst på grund av motståndet i USA och inom NSA.

Så sent som för några veckor sedan avslutades utredningarna kring den misstänkta avlyssningen av Merkels mobiltelefon i brist på bevis som det hette då.