Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rehn i höstas: Rosatom-soppan en bottennotering

Från 2015
Uppdaterad 09.07.2015 20:54.
Olli Rehn.
Bildtext Olli Rehn

För bara nio månader sedan kritiserade näringsminister Olli Rehn (C) Fennovoimas-kärnkraftsprojekt i sin valblogg.

I blogginlägget daterat den 28 september ifjol, skrev Rehn att Finland har sin egna historia av industripolitiska misstag, som har blivit dyra ekonomiskt och politiskt sett.

"Valco är den största bottennoteringen hittills och Olkiluoto 3 är tyvärr inne på samma väg. Nu finns det tecken som tyder på att att Rosatom-soppan håller på att utvecklas till en ny allvarlig energi- och industripolitisk bottennotering."

Rehn skrev att den ekonomiskt osäkra och politiskt ohyggliga investeringen, som görs på rysk kärnkraft, för åratal framåt kommer att fördröja investeringarna i förnybar, grön energi.

"Fortsätter vi på samma linje hotas Finland av att bli ett utomhusmuseum av misslyckade kärnkraftsprojekt, och samtidigt faller vi av kälken i utvecklandet av den gröna ekonomin."

Rehn skrev också i blogginlägget från september 2014 att det som motargument presenterats att den finländska tunga industrin inte ännu på länge klarar sig utan förmånlig basenergi.

Finland blir ett utomhusmuseum av misslyckade kärnkraftsprojekt.

"Sant, men för att producera den skulle man inte behöva gå in på en så osäker bana som Rosatom-projektet innebär."

I blogginlägget skrev Rehn att det är svårt att förstå varför man inte från början fattade beslut om att förnya Fortums Lovisa-kraftverk.

"Det skulle ha varit det mest kostnadseffektiva och pålitliga sättet att ta hand om tillgängligheten av kärnenergi under den långa övergångsperioden, då vi avancerar från ett samhälle som baserar sig på kol och olja, till en energiekonomi som lutar sig tillbaka på förnybara energikällor."

Rehn skrev att det här samtidigt skulle ha gett utrymme för att investera i förnybar, grön energi, som är framtidens melodi.

"Det är kanske ännu inte för sent för det, i fall förnuftet skulle segra", skrev Rehn i blogginlägget.

"Läget har förändrats"

Då Yle Nyheter ställer Olli Rehn frågan om hur han i dagens läge ser på formuleringen om att Rosatom-soppan håller på att bli en bottennotering, svarar han att läget har förändrats i och med att Fortum kommit med i bilden.

- Nu får vi se om Fennovoima har nått ett ägande som är över 60 procent och det är min uppgift att leda arbetet i den frågan, säger Rehn.

Du skrev också att Finland hotas av att bli ett utomhusmuseum för misslyckade kärnkraftsprojekt, men då var Fortum inte med, liksom de inte är i dag. Varför hotas Finland av att bli ett sådant ställe?

- Såsom jag sade, så är det min uppgift att leda energipolitiken i regeringen och nu gäller det att granska noggrant och grundligt om Fennovoima uppfyller riksdagens krav.

Olli Rehns valsida ligger för tillfället nere, men blogginlägget kan läsas här.