Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Restaurangen som bara rymmer åtta gäster

Från 2015
Restaurangägare Mikko Utter.
Bildtext Mikko Utter lagar mat med säsongens råvaror.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Mikko Utter har öppnat en intim restaurang i Lojo centrum där varje dukning är för endast åtta personer. Restaurangens koncept är rätt så unikt i Finland.

Att stiga in i restaurangen känns som att komma in i köket i Utters hem. Verksamheten upptar endast ett enda rum.

Vid bardisken finns det plats för åtta matgäster. På andra sidan disken tillreds maten.

Gått bättre än väntat

Restaurangen, som också heter Mikko Utter, är ofta fullbokad under helgerna. Också vardagskvällar har varit populära.

- Det har gått bättre än jag förväntade mig, säger Mikko Utter, som tidigare bland annat jobbat som kock vid Svartå slott.

Ibland sitter flera par som inte känner varandra sida vid sida. Restaurangens intima atmosfär bidrar till en avslappnad stämning.

- Folk som inte känner varandra kan umgås. Jag tror inte det finns flera liknande restauranger i Finland, säger Utter.

En meny per årstid

Utters restaurang erbjuder en avsmakningsmeny. En sådan meny är en måltid som består av flera små portioner.

Att erbjuda endast en avsmakningsmeny är en fråga om tillit. Det behövs inte en enorm mängd olika alternativ att välja mellan, enligt Utter.

- Det ska gå att lita på den som valt vinerna och lagar maten.

Bröddeg i mixer.
Bildtext Bröddegen ställs i kylskåp övernatten och gräddas nästa dag då långsammare jäsning ger förhöjd smak.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Älggräs i maten

Under sommarmånaderna kommer inspirationen i matlagningen från naturen.

- Förra veckan samlade jag in fläderblommor, säger han. Till näst blir det älggräs som ska användas i vinter.

Diskussion om artikeln