Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Expert: Microsofts beslut bra för landet

Från 2015
Uppdaterad 10.07.2015 08:59.
En mobiltelefon med Microsofts logotyp på skärmen.
Bildtext Att Microsoft lägger ner enheten i Salo behöver inte vara en dålig sak för Finland, utan snarare en början på något nytt, menar professor John Lililius.

Sagan om Salos roll som Nokia mobilens gyllene vagga är all. Enligt Johan Lilius, professor för datateknik vid Åbo Akademi är nedskärningarna en fortsättning på den långvariga Nokiakrisen.

- Beskedet är en personlig katastrof för människorna i Salo, men ser man nationalekonomiskt på saken har det varit bra för landet, säger Lilius.

De senaste dagarna har ett antal röster påpekat att Nokia kanske gjorde en god affär när bolaget sålde mobiltelefonin till Microsoft. Sedan dess har konkurrensen hårdnat och Microsofts mobiltelefoner har hamnat i skuggan av bland annat Huaweis och Apples smarttelefoner.

- Det verkar som om Microsoft har svårt att förstå vad de är ute efter, säger Lilius.

Tudelad reaktion till beskedet

Lilius uppfattar Microsofts beslut som en positiv utveckling för landets IT-utveckling samtidigt som det är en katastrof för de anställda i Salo.

- Jag skulle inte önska det här åt någon. Men nu har vi diversifierat IT-området en hel del. Koreanska och japanska företag som Samsung och Hundai söker sig hit för att här finns kunnig personal.

Man i medelåldern med glasögon tittar in i kameran.
Bildtext Johan Lilius vid Åbo Akademi säger att nedskärningarna i Salo naturligtvis är en personlig tragedi för staden och de anställda, men ur ett nationalekonomiskt perspektiv behöver det inte vara så illa.

Beskedet om att Microsoft nu lägger ner hela enheten i Salo ser Lilius som en del av den långvariga Nokiakrisen.

- Här i regionen har nedkörningen pågått ganska länge. Till exempel hade Nokia en stark digitalteveutveckling här i Åbo för tio år sedan. Sedan den kördes ner har det varit en kontinuerlig nedrustning. Allt är egentligen en del av Nokiakrisen.

Lilius poängterar att produktionen av fysiska mobiltelefoner trappats ner medan behovet av duktiga programmerare har vuxit konstant.

Telefonerna är inte finska, men kunskapen är det

För Åbo Akademi har avvecklingen av mobiltelefonin i Egentliga Finland pågått länge. Till skillnad från mobilens glansdagar då Nokia beställde diplomarbeten av ämnets studerande görs inga diplomarbeten om mobiltelefoni i dag. Numera ligger fokus på mjukvara och mediahantering av olika slag.

- Mobilapplikationer är en sak men hela nätverkssidan inom telekommunikationen utvecklas. Det överförs mer media hela tiden, och då krävs mediaanalyser som till exempel fotografihantering som känner igen ansikten eller att bilden tagits vid Eiffeltornet.

En telefonskärm
Bildtext Fokus inom telekommunikationen har förflyttats från själva telefonen till mjukvara och mediehantering.

Förutom mjukvara som kan hantera den växande informationsmängden ser Lilius en växande efterfrågan på programmering inom tungindustrin.

- Om vi tar bilar som exempel så är den elektroniska utrustningen det värdefullaste delen av bilen. Jag ser ingen orsak att oroa sig bara för att Nokia nu försvunnit, tvärtom, säger Lilius.

Mer understöd för start-up företag

Tapio Virta, representant för intresseorganisationen för teknologiindustrin, Teknologiateollisuus, håller med Lilius analys.

- Jag tror att det säkert finns ypperligt kunniga ingenjörer i Salo som kan hjälpa tungindustrin i Finland.

Enligt Virta bör landet uppmuntra egenföretagsamhet, med särskild betoning på start-up företag. Till tidigare start-up företag räknas bland annat Rovio och Supercell.

Mobilspelet Angry Birds
Bildtext Tapio Virta från teknologiindustrins intresseorganisation tycker Finland bör uppmuntra till start-up företag, i stil med Angry Birds-företaget Rovio.

Trots att både Salo och Egentliga Finlands elektroniska sektor gått miste om tusentals arbetsplatser de senaste åren, tror Virta att en generell och högt utbildad IT-kunskap har en given plats i regionen.

- Om företagen i Salo vill växa ser jag ingen orsak att kunskapen inte skulle stanna kvar i staden. Annars finns det en massa industriföretag i Egentliga Finland behöver IT-kunniga, säger Virta.

Virta nämner specifikt utvecklingen av sakernas internet, det vill säga maskiner som kommunicerar sinsemellan, som en del av den finska industrins behov.