Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Grexit skulle inte rubba världsekonomin"

Från 2015
Uppdaterad 09.07.2015 18:15.
IMF:s chefekonom Olivier Blanchard
Bildtext IMF:s chefekonom Olivier Blanchard
Bild: EPA/ SHAWN THEW

Greklands möjliga utträde ur euron skulle inte påverka resten av världen i någon högre grad. Det säger Internationella valutafonden IMF:s chefsekonom Olivier Blanchard.

Grekland är en så liten ekonomi att en grexit inte skulle skaka om världsekonomin, säger Blanchard.

Han varnar ändå för att motsvarande kriser kan bli verklighet också i andra länder.

Reformförslag väntas i kväll

Grekland väntas i kväll berätta hurudana reformer landet är redo att genomföra för att få ytterligare ett räddningspaket och undvika ett utträde ur euron.

Den grekiska tidningen Kathimerini säger att reformförslaget som utarbetas är värt 12 miljarder euro. Det är fyra miljarder mer än Greklands tidigare förslag som gick på åtta miljarder euro.

Ökningen beror på att den grekiska ekonomin väntas gå tre procent på minus i år istället för att öka 0,5 procent såsom man uppskattade förut.

En anonym regeringstjänsteman som uttalade sig för Reuters ifrågasatte tidningens siffror och sade att räddningspaketet fortfarande är under arbete.

Källor: Bolagsskatten och momsen höjs

Regeringskällor säger att den grekiska regeringen föreslår att bolagsskatten höjs från 26 till 28 procent, och att momsen på lyxvaror höjs från 10 till 13 procent.

Momsen för processad mat, restauranger, transporter och vissa privata hälsovårdstjänster skulle höjas från 13 till 23 procent.

De grekiska öarna skulle fortsättningsvis få skattelättnader, något som långivarna har motsatt sig, rapporterar Reuters.

Yle Nyheter TV-nytt: Angela Merkel - Spela upp på Arenan