Fiskars får ett eget ysteri
Fiskarsin Juustola har börjat producera ost i Fiskars bruk i Raseborg. Första leveransen landar troligen i butikshyllan i nästa vecka.
Det handlar om ett litet artesanysteri som till börja med tillverkar två sorts bondostar. Den ena osten är en traditionell finsk bondost. Receptet har ysteriet fått ta över efter Veikkolan Perinnejuusto i Lojo som efter 20 år i branschen nu lägger ner.
Den andra osten har tagits fram av ysteriets franska ostmästare Thierry Jung.
Kända företagare står bakom idén
Bakom företaget Fiskarsin Juustola Oy står fem delägare varav två är verksamma i Pojo. Det är West Charks Jan Westman och Jari Leinonen från Rekolan Panimo som samarbetar med Tuomo Holm och Pauli Sarelius från bryggeriet i Mathildedal samt Elina Rantamäki från bageriet i Mathildedal i Salo.
Westmans butik Delitukku i Pojo har sålt osten Veikkolan Perinnejuusto. När Westman hörde att osttillverkningen skulle upphörade pratade han med Jari Leinonen om möjligheten att ta över verksamheten. Jari Leinonen blev eld och lågor och på den vägen är det.
Ett ysteri passar ypperligt in i Fiskars tycker Westman.
- Av allt som finns här, från korv till öl, så är det ost som vi har saknat till picknickkorgen.
Småskalig start
Ysteriet finns vägg i vägg med ölbryggeriet Rekolan Panimo. I lokalen har Petris Chocolate Room tidigare verkat.
Ostförsäljningen kommer till en början vara ganska småskalig. Meningen är att företaget ska leverera ost till helgerna.
- Det viktigaste är att vi håller en jämn kvalité, säger Westman.
Osten kommer att säljas i bland annat Delitukku och i de butiker som tidigare sålt den finska bondosten.
20 000 kilogram ost om året
Veikkolan Perinnejuusto har tidigare producerat 10 000 kilogram ost om året. Visionen är det dubbla i Fiskars.
- Vi har räknat med att vi kommer bra igång så kan vi fördubbla produktionen i den här lokalen, säger Jan Westman.
Tanken är att osten i något skede ska bli ekologisk.
Mjölkens kvalité viktig
Ysteriets ostmästare Thierry Jung är hemma från franska Alperna. Han har tillverkat ost i femton år i sitt eget ysteri. Han är van att göra ost av getmjölk men det är det svårt att få tag på i Finland. Därför görs ostarna i Fiskars på komjölk.
- Det är samma process men smakerna är annorlunda, säger Jung.
Mjölken levereras till ysteriet i en mjölkbil. Mjölken är bra, anser ostmästaren.
- Det viktigaste när man gör ost är mjölken.
Ät osten med vin och bröd
Han rekommenderar att man äter Fiskarsostarna med bröd och vin eller öl.
- Man äter inte ost med smör och sylt där jag kommer ifrån, berättar Jung och tillägger att alla får äta ostarna som de själva vill.