Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"De ryska energijättarnas kamp försenar Fortums affärer"

Från 2015
Kai Mykkänen, riksdagsledamot (Saml)
Bild: Yle

Riksdagsman Kai Mykkänen (Saml) som är insatt i Ryssland och energipolitik, säger att en inbördes maktkamp mellan Gazprom och Rosatom är en delorsak till att Fortums vattenkraftverksaffär inte framskrider som planerat.

Mykkänen uttalade sig i tv-programmet Dagens ansikte i TV1.

Fortum, Gazprom och Rosatom har förhandlat med det regionala energibolaget TGC-1 i nordvästra Ryssland om att dela upp bolaget i två, ett bolag för värmeproduktion och ett som producerar vattenkraft.

Nu ägs TGC-1 av Gazprom och Fortum. När bolaget delas är planen att Fortum och Rosatom får vattenkraftverken i Karelen, och Gazprom gaskraftverken i S:t Petersburgsområdet.

Kamp om vattenkraften

- De här vattenkraftverken är TGC-1-bolagets kronjuvel för ögonblicket, och är kanske det ännu mer i framtiden säger Mykkänen.

Enligt Mykkänen är fördelen med vattenkraftverken att produktionen är reglerbar, den kan vara störst då elpriset är som högst. De här vattenkraftverken ligger bra till, speciellt som den nordeuropeiska elmarknaden gynnar en produktion som kan regleras.

Gasjätten Gazprom ger alltså ogärna bort vattenkraftverken till konkurrenten.

- Här har vi tre parter, två är mäktiga ryska statsbolag. Det är nog också frågan om att Gazproms och Rosatoms intressen inte alltid sammanfaller, säger Mykkänen.

Den interna maktkampen mellan de ryska energijättarna påverkar också Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

Fortum har sagt att bolaget går med i kärnkraftsprojektet, om Fortum får en ägarandel på 75 procent i det nya vattenkraftbolaget.