Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Platsen gör skriban"

Från 2015
Uppdaterad 10.07.2015 08:13.
Hjälpledarutbildning på Karijärvi lägergård
Bildtext Karijärvi kursgård (Arkivbild).
Bild: Yle/Berislav Jurisic

På Karijärvi kursgård i Borgå är både lägerledare och lägerdeltagare på skriftskollägret lättade över beslutet att inte i det här skedet sälja kursgården.

Gemensamma kyrkorådet i Borgå förkastade på torsdag det enda anbud som kommit in på kursgården. I höst ska man göra ett nytt försök - förutsatt att man står fast vid beslutet att sälja.

- Jag vill ju gärna ha kvar Karijärvi kursgård, så beslutet att förkasta anbudet är välkommet, säger pastor Mari Puska.

karijärvi kursgård i borgå
Bildtext Karijärvi kursgård ligger öster om Borgå.
Bild: YLE/Stefan Härus

Varma minnen

Puska tror att försäljningen väcker känslor eftersom det är så många som har varma minnen från kursgården.

- Det är många som har fina lägerminnen och så finns det också de som i tiderna kämpade för att kursgården skulle byggas, säger Puska.

Tatjana Nordman - som för andra året i rad är hjälpledare på Karijärvi - säger att kursgården är väldigt viktig också för henne.

- Jag gick min egen skriftskola på Karijärvi kursgård och jag tycker att det är en fantastisk plats och en fin miljö. Nog skulle det vara lite tragiskt om kursgården skulle säljas, säger Nordman.

Platsen är viktig

Nordman säger vidare att platsen för en skriftskola är väldigt viktig.

- Skriban gör platsen och platsen gör skriban, säger Nordman lite kryptiskt och förklarar vidare: Till exempel det, att det finns ett kapell här för andakt och inte bara vilket rum som helst, har stor betydelse.

Möjligheternas kursgård

De båda kursgårdarna i Borgå har sina positiva och negatvia sidor. Puska säger att Pellinge kursgårds starka sida är att det ligger så långt från Borgå centrum.

- Det ger en större känsla av att lämna vardagen, medan kanske de större utrymmena och lokaliteterna i Karijärvi är bättre än på Pellinge. Karijärvi erbjuder också lägerdeltagarna möjligheten att vistas på kursgården bara under dagtid och åka hem till natten. Det är inte möjligt på Pellinge, säger Puska.