Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Informationsbyrå i Berlin ska locka att söka till försvaret

Från 2015
Skyltdockor innanför Bundeswehrs lokal.
Bildtext Skyltdockor innanför Bundeswehrs informationsbyrå.
Bild: Johnny Sjöblom

Ända sedan Tyskland avskaffade den fredstida allmänna värnplikten har den stora utmaningen varit att hitta tillräckligt många frivilliga. I jakten på frivilliga har man också öppnat en informationsbyrå, som militärens skyltfönster i centrala Berlin.

Då man kommer ut från järnvägsstationen Friedrichstrasse ser man det nästan genast. Det blåvita järnkorset och därunder texten Wir dienen Deutschland, vi tjänar Tyskland.

Bundeswehrs skyltfönster vid Friedrichstrasse i Berlin.
Bildtext Bundeswehrs skyltfönster vid Friedrichstrasse i Berlin.
Bild: Johnny Sjöblom

Att det tyska försvaret visar upp sig på central plats i huvudstaden handlar framför allt om synlighet.

– Det är viktigt att visa att försvaret finns till, då vi på grund av nedläggningar runtom i landet hela tiden har blivit mindre synliga. Det handlar om kontakten till det civila samhället och möjligheten att visa upp oss som arbetsgivare, säger kapten Jürgen Klau som för befäl vid informationsbyrån.

Försvarets nya informationspunkt är ändå inte omtyckt av alla. Ända sedan invigningen i november har det med jämna mellanrum ordnats demonstrationer utanför kontoret.

Kapten Jürgen Klau (t.v.)
Bildtext Kapten Jürgen Klau (t.v.)
Bild: Johnny Sjöblom

Också inom den tyska förbundsdagen finns ledamöter, som anser att utgifterna för en affärslokal i de dyraste kvarteren av Berlin är för höga, i synnerhet med tanke på de blygsamma besökarantalen. För tillfället räknar man några hundra besökare per vecka.

”Inget värvningskontor”

Bodo Luettschwager besöker informationsbyrån för att hämta broschyrer till sin son.
Bildtext Bodo Luettschwager besöker informationsbyrån för att hämta broschyrer till sin son.
Bild: Johnny Sjöblom

Just den här eftermiddagen är det också rätt så få som tittar in. En av dem som gör det är Bodo Luettschwager. Han hämtar några broschyrer för sin son, som är intresserad av ett arbete inom försvaret.

– Många av hans släktingar och bekanta jobbar inom Bundeswehr och utgående från det han har hört räknar han med att trivas med arbetet, säger Luettschwager.

Bundeswehrs så kallade showroom är ändå inget regelrätt värvningskontor där man kan skriva på genast. Om man är intresserad bär det först av till karriärsrådgivning och lämplighetstest.

– Jag talar ogärna om ett värvningskontor. Vi väljer våra arbetstagare på samma sätt som andra arbetsgivare. Vi räknar med att omkring sextio procent av de intresserade är lämpade för ett jobb inom försvaret. Det betyder ändå inte att de alla får jobb, säger Klau.

Intresset varierar

Ända sedan Tyskland avskaffade den fredstida värnplikten har rekryteringen av soldater till den frivilliga tjänstgöringen visat sig vara ett problem.

Den tyska armén Bundeswehr under en övning den 10 april 2015 i Marienberg, Tyskland.
Bildtext Den tyska armén Bundeswehr under en övning den 10 april 2015 i Marienberg, Tyskland.
Bild: EPA/PETER ENDIG

Fjolåret var ändå bra, då lyckades man värva över 10 000 frivilliga, vilket är det officiella målet. Sammanlagt fick man ta emot omkring 60 000 arbetsansökningar.

– Det är svårt att förklara varför intresset varierar, men jag ser inga kopplingar till kriser och andra världshändelser. För stunden har vi i alla fall frivilliga så det räcker, säger kapten Klau.

Om Bodo Luettschwagers son blir en av dem är ännu oklart. Han är i alla fall mycket intresserad av ett jobb inom flottan och pappa ställer sig inte på tvären.

– Han måste själv bestämma vad han vill göra. De som jag känner inom försvaret har i alla fall gjort karriär och trivs med sina jobb.