"Lägg jordgubbar på smörgåsen"
Huvudskörden för jordgubbar pågår i södra Finland.
-Det är dags att sätta i frysen, säger Elina Kontti vid Ingåbaserade Porkala frukt och bär.
Hon tillägger att både kvaliteten och priset nu är som bäst.
Sylt, smoothie eller smörgås
Ett sätt att välja jordgubbssort är att tänka på användningsområde.
-Alla bär är goda som sådana men till exempel Sonata är ljusare inuti, säger Kontti.
Om bäret blir sylt eller smoothie spelar färgen innuti inte nödvändigtvis någon roll.
-Ska man dekorera med skivade jordgubbar går Polka eftersom bäret är rött inuti, säger Kontti.
Vid Porkala frukt och bär säljs därtill Honeoye som är en tidig sort och ett bra frysbär.
I ur och skur
Vid Porkala bär och grönsaker i Ingå kommer det att plockas flitigt under de kommande veckorna.
-Vädret är varierande och vi måste passa på att plocka när det inte regnar, säger Elina Kontti.
Bärplockandet börjar klockan 5 på morgonen.
När tillräckligt med bär har skördats avhämtar Kontti dem och kör ut dem till försäljningsställena.
Konttis tonåriga barn hjälper till med transport och vid försäljningsstånden.
-Det gäller att följa med efterfrågan och föra mera bär dit det behövs, säger Kontti.
Porkala frukt och bär säljer största delen av skörden nära gården där de odlas.
-Eftersom vi är i Fiskars, närmare 50 kilometer från odlingarna, är det långt hemifrån säger Kontti.
Annars förs bären till försäljningsställen som ligger på cirka 30 kilometers radie från gården.
-Jag tycker att allt som kommer från Finland är närmat eftersom landet är så litet, säger Kontti.
Nyplockat är godast
Bland besökarna på Fiskars torg uppskattas jordgubbarnas färskhet.
-Finska jordgubbar är de bästa i världen, säger Minna Uusitalo som inte brukar frysa in bär. De är de godaste, saftigaste och sötaste bären!
Det finns ingeting bättre än då man får dem färska på sommaren.
-Efter att ha smakat på finska jordgubbar vill jag inte mera äta sådana på andra ställen i Europa, säger Ernst Jäckli som flyttat till Finland från Schweiz.
-De finska jordgubbarna är bra då de är närproducerade, säger Uusitalo som tror att ljuset i Finland gör att det blir mycket fruktsocker i bären.
Bär ännu i höst
Även om huvudskörden i Södra Finland pågår kommer det att finnas färska bär ännu i höst.
-Eftersom det varit rätt svalt kan det vara att säsongen blir lång, säger Kontti.
Vid Porkala frukt och bär finns en eftersträvan att göra säsongen så lång som möjligt.
De första jordgubbsplantorna planterades i växttunnlar i slutet av mars vilket gav skörd i maj.
Följande skede var att plantera på friland i mitten av juni för att få skörd i augusti.
Sommarens sista plantor sätts under den här månaden i växttunnlarna för att ge skörd om två månader.