Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals hedrar Srebrenicas offer

Från 2015
Uppdaterad 11.07.2015 17:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Serbiens premiärminister attackerades - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Omkring 50 000 människor har samlats i Srebrenica i Bosnien för att hedra offren efter massakern den 11 juli år 1995.

Det har gått 20 år sedan 8 000 muslimska pojkar och män avrättades och slängdes i massgravar i Srebrenica. Folkmordet har beskrivits som den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget.

Bland gästerna under minnesceremonin finns EU:s utrikeschef Federica Mogherini och USA:s tidigare president Bill Clinton.

Under dagen begravs 136 rester av kroppar som har identifierats det senaste året. Hundratals kroppar är fortfarande oidentifierade.

Stenkastning mot Serbiens premiärminister

En av minnesceremonins mer kontroversiella gäster var den serbiske premiärministern Aleksandar Vučić. Serbien har fortfarande inte erkänt att Srebrenicamassakern var ett folkmord och det bidrar till att såren inte läker.

Vučić tvingades lämna minnesceremonin eftersom folk kastade stenar och flaskor mot honom. En av stenarna träffade premiärministern i ansiktet och hans glasögon gick sönder.

Serbiens premiärministern Aleksandar Vučić deltog på 20-årsceremonin efter Srebrenica. dVučić tvingades lämna minnesceremonin eftersom folk kastade stenar och flaskor mot honom.
Bildtext Alexandar Vučić tvingades lämna minnesceremonin eftersom folk kastade stenar och flaskor mot honom.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Detta är en skandalös attack som kan betecknas som ett mordförsök, sade Serbiens inrikesminister Nebojša Stefanović till den serbiska tv-kanalen Pink enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vučić själv har också kopplingar till serbiska nationalister och många hade upprörts av att han tänkte delta i ceremonin.