Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flaskan i farstun

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 11:01.
En buss kör genom Vesanto i Norra Savolax
Bildtext Bussen som kom med mina vinflaskor
Bild: Kerstin Kronvall, Yle

Den här gången rör sig bloggaren inte i österled utan norrut, och inte utomlands utan i Finland. Jag var några dagar i den lilla kommunen Vesanto, nordväst om Jyväskylä, på gränsen mellan Savolax och Mellersta Finland.

Här lever folk inte på särskilt stor fot, jobben är få och gamlingarna många.

De unga söker sig för det mesta bort. Särskilt vanligt är det att flickor flyttar. En sommarkväll kan man emellertid se framtidshoppen köra kvartersrally, eller egentligen byarally, på mopeder, fyrhjulingar och i traktor.

Traktorkillarna utgör eliten, förmodar jag. Det finns specialservice för ungdomar, ett nattkafé ligger i centrum, i närheten av frissan, bokföringsbyrån, fotvårdaren och apoteket. Som ni märker finns det en del företag i kommunen.

I en av matbutikerna kan man beställa alkoholdrycker från Alko som finns i Karttula, knappt fyrtio kilometer österut. Man betalar visserligen extra för den tjänsten, men om valet står mellan en biltur till Karttula och att betala för flaskor i matbutiken i byn tror jag många väljer det senare. Det gjorde också jag.

Jag kom till butiken samtidigt som bussen som levererar flaskorna körde ut från parkeringen. Vid kassan betalade jag för mina matuppköp och mina rödvinsflaskor.

Då den transaktionen var gjord steg damen i kassan upp, tog en påse med två flaskor och gick ut i farstun. Jag stod smått förbryllad kvar vid kassan och väntade på att få mina buteljer.

- Ni måste komma hit, vi får inte lämna över alkohol inne i butiken, ropade kassadamen.

Regel-Finland log sitt soligaste sommarleende: man får inte sälja alkohol i matbutiker i vårt land och därmed basta.

Möten och människor

Diskussion om artikeln