Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Grekland ställdes inför "mycket, mycket hårdare villkor"

Uppdaterad 13.07.2015 08:43.
Finansministrarna Alexander Stubb och Euklidis Tsakalotos på Ecofinmötet i Bryssel på söndagen.
Bildtext Finansministrarna Alexander Stubb och Euklidis Tsakalotos på eurogruppens möte i Bryssel på söndagen.

Euroländernas finansministrar kom på söndagen överens om nya tuffare villkor för att Grekland ska kunna förhandla om nya lån. Ministrarnas förslag gick till euroländernas toppmöte senare på kvällen.

Grekland avkrävs flera grundläggande reformer som landets parlament bör godkänna senast på onsdag. De gäller bland annat arbetsliv, pensioner, privatisering och skatter.

- Vi kräver att Grekland grundar en privatiseringsfond som administreras av ett företag i Luxemburg och fondens värde ska vara 50 miljarder euro.

Enligt finansminister Alexander Stubb (Saml) är villkoren mycket hårdare än tidigare och det finns bara två alternativ.

- Det första alternativet är att Greklands regering och parlamentet godkänner det här helhetspaketet, som jag skulle våga påstå är mycket, mycket hårdare än det paket som Grekland sade nej till i folkomröstningen för en vecka sedan.

- Den andra möjligheten är att vi hamnar in i en process där Grekland på ett eller annat sätt utesluts från eurozonen.

Valet är inte längre grått utan svart och vitt som Grekland nu får välja mellan, sade Stubb.

Nöjd med resultatet

Stubb säger att Finland lyckades få igenom sina krav i förhandlingarna. Det ena är att Internationella Valutafonden fortfarande är med.

- Det andra är att vi inte i detta skede kommer att inleda förhandlingar om ett nödlån ur den ekonomiska stabilitetsmekanismen ESM utan förhandlingar kan inledas först efter att Greklands regering och parlament har godkänt det här paketet.

Stubb säger sig vara väldigt nöjd med resultatet.

- Som ni vet var mitt mandat väldigt snävt och inom ramen för det mandatet fick Finland igenom så gott som alla de krav vi hade.

Det nya förslaget till villkor för Grekland behandlas av euroländernas ledare under söndagskvällen och måndagsmorgonen. I mötet deltar även Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Statsminister Juha Sipil (C) anländer till euroländernas toppmöte i Bryssel den 12 juli.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä (C) anländer till euroländernas toppmöte i Bryssel på söndagen.