Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Solenergi skapar inhemska arbetsplatser

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Solpaneler
Bildtext Solpaneler är bra för både ekonomin och miljön, enligt ny forskning från Aalto-universitetet.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Om finländare satsar på solenergi hålls en stor del av pengarna kvar i Finland. Solenergi kan också skapa nya arbetsplatser.

Om du investerar i solenergi stannar största delen av dina pengar kvar i Finland. Det framgår ur färsk forskning som har gjorts vid Aalto-universitetet.

Forskarna har räknat samman alla kostnader som solenergi innebär, allt från solpaneler till installation och underhåll. Även om panelerna köps in från utlandet går över hälften av totalkostnaden till finländska företag.

- Installation och underhåll utgör en stor del av totalkostnaden. Om det arbetet görs av finländska företag stannar de pengarna kvar i den finländska ekonomin, säger Lotta Liuksiala, projektassisten vid Aalto-universitetets forskningsprojekt.

Pengarna tillbaka inom tio år

Forskningsprojektet som går under namnet Finsolar är finansierat av Tekes och görs i samarbete med företag och organisationer inom solenergisektorn. Målet är att ta fram forskningsresultat som skall stöda en utbyggnad av finländsk solkraft.

De färska resultaten baserar sig på ett sampel av fyra olika solenergisatsningar i offentliga byggnader och i bostadshus. Graden av inhemskt ursprung visade sig vara 48-71 procent när det gäller värmeproduktion baserat på solenergi och 59-62 procent för elektricitet.

Samplet är för litet för att man skall kunna dra exakta slutsatser om graden av inhemskt ursprung för hela den inhemska solenergisektorn. Men resultaten visar ändå att en stor del av pengarna stannar kvar i Finland.

- Solkraft blir allt mera lönsamt i takt med att solpanelerna har blivit billigare. Numera kan man räkna med att en investering på solkraft betalar sig tillbaka inom tio år, säger Lotta Liuksiala.

Enligt forskarna på Aalto-universitetet finns det utrymme för att skapa flera inhemska arbetsplatser inom planering och installering av solenergi.

Finland får lika mycket sol som Tyskland

Christer Nyman är verksamhetsledare vid Soltekniska föreningen, en av organisationerna som lobbar för solenergi i Finland. Han är inte förvånad över de färska forskningsresultaten vid Aalto-universitetet.

- Ett kärnkraftsbygge ger arbetsplatser under en begränsad tid. Om vi däremot skulle bygga ut solenergisektorn skulle det ge arbetsplatser under en lång tid framöver, vare sig vi talar om installationer på egnahemshus eller i större skala, säger Nyman.

Svårigheterna med att lagra solenergi för användning när solen inte lyser har alltid använts som ett motargument mot att bygga ut solkraften, men enligt Nyman går tekniken snabbt framåt på det området.

- Finland kan aldrig förlita sig enbart på solenergi, men andelen kunde gott växa.

Projektassistent Lotta Liuksiala på Aalto-universitetet är inne på samma linje. Enligt henne kunde solenergin utgöra en större del av vår energimix, även om vi aldrig helt kommer att kunna förlita oss på den.

- Vi kunde gott ta modell av exempelvis Tyskland, som är ett föregångarland när det gäller solenergi. På årsnivå får vi lika mycket sol i Finland som i Tyskland. Hos oss är mängden bara mera ojämnt fördelad mellan sommar och vinter.