Hoppa till huvudinnehåll

X3M

För stor vinnarskalle kan bli ett problem

Från 2015
Uppdaterad 14.07.2015 08:43.
Barn på cyklar
Bildtext Tar du varje chans att cykla ikapp med dina kompisar?
Bild: Yle/Marti Brandt

Är du en sådan som ofta hamnar i gräl med kompisarna under lekarna på sommarfesten? Eller har du tvärtom svårt att tagga till när det behövs? Vinnarinstinkten är till nytta, så länge den är balanserad.

Redan hos små barn kan man se en inre vilja att tävla om saker och framför allt att vinna. Det kan handla om att springa ikapp på gården eller vinna i något brädspel och vissa är mer målmedvetna än andra när de leker.

Tävlingsinstinkt kan alltså till viss del anses vara medfödd, men naturligtvis utvecklas denna instinkt och ens personlighetsdrag under åren.

Ronnie Grandell
Bildtext Ronnie Grandell jobbar både med att ta fram och att tona ner tävlingsinstinkt hos personer.
Bild: Privat bild

Målmedvetenhet viktig

Oavsett om man blir en professionel idrottsutövare eller inte så har man stor nytta i livet av tävlingsinstinkt, som har sitt ursprung i människans överlevnadsinstinkt. Psykolog Ronnie Grandell, som jobbar mycket med idrottare, säger att det kan vara bra att lära sig plocka fram denna instinkt, även i andra situationer i livet.

- Målmedvetenhet är en form av långsiktig tävlingsinstinkt och det är otroligt bra att lära sig hitta den för att kunna jobba mot en dröm eller ett mål. Tävlingsinstinkt kan vara till nytta gällande vad som helst i livet och behövs om man vill bli riktigt bra på något.

Om man är mentalt inställd på att alltid tävla kan det också vara svårt att känna empati.

Ett exempel på när tävlingsinstikten går till överdrift kan vara då man spelar krocket på bakgården med kompisarna och är så taggad att man börjar gräla över regler eller annat.

- Precis som med vilka andra egenskaper som helst så blir det olämpligt då det blir för mycket. I parförhållanden kan det vara svårt om den ena alltid vill dra det längre strået. Om man är mentalt inställd på att alltid tävla kan det också vara svårt att känna empati och medkänsla och därmed ha svårt att se saker ur andras synvinkel.

Tävlingsinstinkten blir starkare

I dagens läge funderar man mycket kring om människan blir mer eller mindre tävlingsinriktad. Enligt Ronnie spekuleras det mycket kring att tävlingsinstinkten faktiskt blir starkare, bland annat på grund av att vi är mera trygga och därför har belönings- och hotsystemen kunnat ta över. Det är just belöningssystemet som gör att vi vill vinna.

Det är samma mekanism och belöningsfuktioner i hjärnan som det handlar om, oavsett vad det är vi vinner.

- Visst är det till viss del skillnad på vad man vinner, men det är samma mekanism och belöningsfunktioner i hjärnan som det handlar om, oavsett vad det är vi vinner.

Djupa andetag lönar sig

För dig som är en person som har problem med att bli övertaggad och kanske vill vinna i allt, även om alla andra tröttnat på att tävla, så har Ronnie några tips.

- Först måste man bli medveten om att man går överstyr. Ett lätt tips är att ta djupa andetag för att lugna ner sig i en viss situation. Det kan också vara bra att föreställa sig att när man är klar med en tävlingssituation så stiger man ur tävlingsskläderna och stiger in i sitt privata jag. Då man föreställer sig detta kan man öva upp ett sätt att sänka spänningsnivån och tagga ner.

Mer om ämnet på Yle Arenan