Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Maria fixar musklerna

Från 2015
Uppdaterad 13.07.2015 17:50.
Maria Degerlund tejpar Lauri Bergström i Ekenäs IF.
Bildtext Fysioterapeut Maria Degerlund tejpar Lauri Bergström i Ekenäs IF.
Bild: Yle / Patric Westerlund

Förebyggande av idrottsskador är väldigt viktigt. Numera satsas det också rätt mycket på det, säger fysioterapeuten Maria Degerlund. Hon jobbar bland annat som fysioterapeut för Ekenäs IF:s herrlag i fotboll.

Fysioterapeut Maria Degerlund från Ekenäs var gäst i Sportmåndag 13.7. Hon talar gärna om hur skador ska åtgärdas, men hon talar också väldigt gärna om förebyggande av skador.

- Det här med förebyggande av skador är en väldigt viktig del och man har börjat tänka på det mer och mer, säger Maria Degerlund.

Hon säger att kutymen numera är att försöka bygga in den förebyggande delen i träningen.

Maria Degerlund i Sportmåndag 13.7.2015
Bildtext Maria Degerlund har också jobbat för landslaget.
Bild: Yle/ Christopher Marins

- Det är ingenting som måste göras enskilt, före eller efter träningen. Görs den så kan alla medlemmar i laget ta del av den förebyggande träningen.

Hon säger att det förstås är fullt möjligt att göra den förebyggande träningen enskilt antingen före eller efter ett träningspass. Det går bra också att bygga in den delen i till exempel uppvärmningen, säger hon.

På landslagsresa i Kanada

Hon har numera fått trappa ned med arbetet med juniorlandslag i fotboll.

- Jag var med damlandslaget U20 för ett år sedan i VM-turneringen i Kanada. Det var en fin upplevelse, säger hon.

Spelarna till exempel i Ekenäs IF:s fotbollslag eller i U20 damlandslaget lyssnar nog väldigt noga på vad fysioterapeuten har att säga.

- Det är det fina med idrottare är att de vill hålla sig i skick eller om de har haft en skada vill de snabbt bli bra och komma ut på plan igen. De lyssnar nog, det tycker jag är helt klart, säger Maria Degerlund.

Hon säger att också tränarna har en väldigt bra inblick i hur viktigt skadeförebyggande arbete är.

- Tränarna läser in sig på det, de lyssnar, ser och lär sig gärna.

Motionärer är för ivriga

Maria Degerlund säger att motionärer bör ta det lugnt i början om man nyligen har börjat eller börjar motionera.

- Problemet för många nya motionärer är att de går in för fullt med det samma. De kör för hårt helt enkelt och det är då som kroppen inte hänger med.

Det gäller att ta motionerandet stegvis och bygga upp det efter hand, säger hon. Det är också viktigt att vara varm i kroppen innan man sätter i gång, konstaterar hon.

Maria Degerlund har spelat handboll i fem olika klubbar på elitnivå i Finland. Hon har spelat i EIF, Handbollsflickorna, Hicken, Dicken och BK-46. Degerlund spelade också innebandy i Hangöklubben Sledgehammer.

Hon blev färdig fysioterapeut år 2004. Intresset för att bli fysioterapeut väcktes efter att hon själv skadades.

- Korsbanden i båda knäna är opererade och i och med det genomgick jag en ganska lång rehabilitering. Jag blev bland annat opererad två gånger, säger hon.

Maria Degerlund kände att hon vill hjälpa andra i samma situation. Efter att hon hade jobbat fem år som privat yrkesutövare blev hon år 2009 delägare i Raseborgs fysioterapi.

Radio Vega Västnyland

13:47