Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sipilä: Kunskapen i Salo måste tas tillvara

Från 2015
Uppdaterad 14.07.2015 07:51.
juha sipilä i salo
Bildtext Juha Sipilä på plats i Salo.

Statsministern besökte på måndagen Salo efter förra veckans chockbesked att IT-jätten Microsoft stänger hela enheten i staden.

- Det har varit en stressig vecka, inleder statsminister Juha Sipilä (C) presskonferensen i Salo på måndag.

Förhandlingarna i Bryssel om ett nytt krispaket till Grekland har tagit upp mycket av statsministerns tid. Han lyfter ändå fram hur viktigt han tycker det är att vara på plats i Salo efter förra veckans Microsoft-besked, om att bolaget stänger sin enhet i staden.

- Det är utan vidare en svår situation och nu gäller det att tillsammans diskutera hur man går vidare, säger Sipilä, som under dagen diskuterat problematiken tillsammans med Salos ledning och Microsofts personal.

Några konkreta åtgärder finns inte ännu men Sipilä hoppas att man ska kunna ta lärdom av Uleåborg, som förra sommaren drabbades av hårda nedskärningar då 500 personer blev av med jobbet i och med att IT-jätten minskade sin personal där.

Justitieminister Jari lindström
Bildtext Jari Lindström.

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) kunde ändå berätta att staten har en åtta punkters lista med åtgärder för Salo. En av de viktigaste punkterna är att underlätta grundandet av nya företag.

Salo drabbas hårt

Förra veckan meddelade Microsoft att hela 2 300 anställda kan få gå i Finland. Salo drabbas hårdast och tusen arbetsplatser riskerar att gå förlorade. Staden har redan nu en arbetslöshet på 15 procent.

På plats i Salo under måndagen var också inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml)
Bildtext Petteri Orpo.

- Förra veckans besked var ett hårt slag för hela Egentliga Finland. Nu gäller det att se framåt och hitta en lösning. Regeringen har förstående för att det är en mycket svår situation men vi ser också vilken potential det finns i Salo och den kunskap som finns hos dem som nu blir av med jobbet måste vi ta tillvara, säger Orpo.

Toppingenjörer blir av med jobbet

It-bolagets tidigare nedskärningar har främst drabbat fabriksarbetarna. Den här gången är det produktutvecklarna som blir av med jobbet. Det finns potential i den kunskap de besitter, säger Sipilä.

- Den toppkunskap som finns här i Salo behövs till annat än mobiltelefoner. Vi måste bara hitta nya områden.

Stöd till nya företag

Till en början ska regeringen lägga fram en tilläggsbudget för riksdagen. Regeringen lovar också att Salo, som drabbas extra hårt av uppsägningarna, ska få stöd genom tilläggsbudgeten.

Ministrarna kunde ändå inte på måndagens presskonferens uppge någon storlek eller planerad tidtabell för tilläggsbudgeten.

På måndagens presskonferens lyfte statsministern också upp att regeringen förutom tilläggsbudgeten ska stöda de uppsagda genom att tillsammans med Microsoft utreda hur man kunde stöda företag som de uppsagda grundar.