Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: ryggbördan & lyfta saltsäck

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

En av de populäraste friluftslekarna förr i tiden var att försöka stiga upp med en eller flera personer hängande på din rygg.

Två män leker "ryggbördan", där den ena ligger på golvet med den andra på sin rygg, Den undre ska försöka stiga upp, den andra ska hindra den första att göra det.
Bild: Maximilian Stejskal 1937, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Ryggbördan

En person lade sig på mage på marken. En annan lade sig på hans rygg, trädde sina armar under den liggandes armar och knäppte ihop händerna om hans nacke. Det gällde nu för den som låg under att stiga upp med sin ryggbörda och för den andra åter att försöka hindra det, genom att pressa ned honom. Segrare var den som lyckades i sin uppgift.

Två män leker "ryggbördan", där den ena ligger på den andras rygg, Den undre ska försöka stiga upp, den andra ska hindra honom att göra det. Bilden är tagen 1929 i Strömfors, Kungsböle.
Bild: Maximilian Stejskal 1929, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Leken kallas också ”Kröka nacke”, ”Bryta nacke” eller ”Hålla en karl nere”.

Tre män leker "lyfta saltsäck", där en person är på alla fyra på marken, och de två andra är på hans rygg medan den första försöker stiga upp. Bilden är tagen 1930 i Bromarf.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Lyfta saltsäck

En person lägger sig på mage på marken. Två andra sätter sig på var sida om den liggande med benen över hans axlar. De håller i varandras fötter. Den som ligger, skall nu stiga upp med de två andra på axlarna. Denna lek kallas också ”rygglyftning” och ”stiga upp med två på ryggen”.

Tre män leker "lyfta saltsäck", där en person är på golvet på alla fyra, och två andra är på den förstas rygg medan han försöker stiga upp. Bilden är tagen 1935 i Bromarf.
Bild: Maximilian Stejskal 1935, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Stundom brukar de, som är på ryggen, hålla varandras händer, så att de inte skall falla. Ibland skall den, som stiger upp att stå, göra sig fri så att ”saltsäckarna” faller av honom. Om en tredje person ännu lägger sig ovanpå de båda ”saltsäckarna", men i ryggens längdriktning, kallas det att ”lyfta kors”.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Manliga friluftslekar