Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Manliga friluftslekar: pina kalv & gå på stång

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

"Stundom måste den utpressade bjuda de övriga på piptobak." Så kunde det gå om man förlorade i lekarna förr i tiden.

En man balanserar på en stång som bärs av två män. Bilden är tagen 1930 i Jomala, Åland.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Gå på stången

Överallt på landet är det vanligt, att man går balansgång på en stång som är upplagd mellan två stöd. Då man går en hel stång utan att falla kallas det att ”tjäna bond”. För att visa sin skicklighet brukar man under balansgången ta av sig rocken eller något annat plagg samt ånyo ta på sig den utan att falla ned.

Fyra män leker "tämja stutar", som är en slags dragkamp. Bilden är tagen 1930 i Bromarf.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Tämja stutar

Två personer lägger sig på alla fyra, d.v.s. står på händer och knän samt vänder sig från varandra. Tvenne andra deltagare lägger sig på deras ryggar med huvudena vända åt varandra och i armkrok. För att hålla sig fast, knäppa de benen om halsen på ”stutarna” (d.v.s. kastrerade ungtjurar).

Fyra män leker "tämja stutar", som är en slags dragkamp. Bilden är tagen 1935 i Bromarf.
Bild: Maximilian Stejskal 1935, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

De två som voro på ryggarna föreställde ”oket”. ”Stutarna” började sedan draga åt var sitt håll och försökte draga de andra med sig.

Två män leker "dra girsnot", där man ska försöka få omkull sin motståndare genom att dra i ett rep som är fastspänt mellan de tävlandes vrister. Bilden är tagen 1930 i Finström, Åland.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Dra girsnot

Att ”tämja stutar” som påpasslighetsprov går till så att två deltagare ställer sig mitt emot varandra på några meters avstånd samt förenade med två rep, som är bundna kring vristerna, höger fot med motståndarens vänstra samt tvärtom eller också korsar de varandra. Båda deltagarna försöker nu genom ryckningar med benen få omkull motståndaren. I vanliga fall är händerna fria men stundom håller man med händerna i repet, som med ett halvslag är bundet kring vristerna.

Två män leker "pina kalv", där man ska försöka skuffa den andra bakåt så att dennes knän böjs. Bilden är tagen 1930 i Finström, Åland.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Pina kalv

Tvenne deltagare sätter sig på marken eller golvet med ryggarna mot varandra och spänner fötterna mot något fast föremål eller någon vägg. Knäna är krökta och det gäller att på en gång sträcka benen och skuffa motståndaren bakåt, så att han böjer knäna. Leken kallas också ”pina gris” eller ”spränga kalv”.

Stundom är det flere deltagare med i leken och de sitter eller ställer sig längs en vägg sida vid sida mellan de två första deltagarna. Det gäller nu för det första partiet att tränga på det andra. Om någon tränges ur ledet kallas han ”kalv” och får ställa sig vid sitt partis yttre sida och deltar sedan ånyo i tävlingen.

Stundom måste den utpressade bjuda de övriga på piptobak.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Manliga friluftslekar