Manliga friluftslekar: Finnkast & bryta stubbar

Att brottas på olika sätt var en populär fritidssyssla bland männen i det tidiga 1900-talets Finland.
Finnkast
Man fattar sin motståndare med ena handen framtill i kragen och med den andra handen framtill i bältesremmen. Sedan skall man lyfta upp motståndaren, kasta sig själv bakåt på marken och göra en kullerbytta bakåt, så att han gör en kullerbytta framåt och kommer att ligga på rygg.
Finnkastet kan också gå så till, att man med vänster hand fattar tag framtill i bältet på motståndaren samt med höger bakom i axeln. Greppen kan också vara bakom i nacken och framtill i bältesremmen. Brottningen kallas då ”rysskast” eller sidkast.
Bryta stubbar
Två personer lägger sig på rygg bredvid varandra, arm i arm samt vända åt var sitt håll. Det inre benet, det som är närmast den andre, lyftes nu rakt upp samt lägges omkring den andres ben. Vid givet tecken av någon annan person eller någon åskådare skall vardera samtidigt trycka ned benet, så att den andre gör en kullerbytta bakåt och har då förlorat.
Ibland går leken så till att de tävlande ungefär samtidigt kastar upp sina ben, fångar den andres och trycker hastigt ned eget ben. Efter kullerbyttan bakåt får den segrande slå den andre på baken.
Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.