Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: ligga lik & lugg björn

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

Att "ligga lik" och "lugg björn" var två lekar som lektes av allmogen i början av 1900-talet. De ser rätt speciella ut, och de var minsann utmanande att göra i verkligheten.

En man leker "ligga lik", där kroppen ska vara så styv att man ligger mellan två stolar med bara nacken och hälarna som stöd. Bilden är tagen 1932 i Esse.
Bild: Maximilian Stejskal 1932, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Ligga lik

En person lägger sig på rygg mellan två stolar så, att nacken vilar på ena stolen och hälarna på den andra. Det gäller att hålla kroppen så styv som möjligt.

En man leker "ligga lik", där man ska hålla kroppen så styv som möjligt medan man ligger mellan två stolar. Bilden är tagen 1937 i Närpes, Kalaks.
Bild: Maximilian Stejskal 1937, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Ibland gäller det att hålla kroppen så styv, att något föremål kan läggas på, t.ex. en låda, stenar eller så sätter sig en karl eller t.o.m. ställer sig att stå på den liggandes bröst och mage.

En man leker "ligga lik", där man håller kroppen så styv som möjligt och håller sig vågrätt mellan två stolar. Bilden är tagen 1935 i Bromarf.
Bild: Maximilian Stejskal 1935, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Leken kallas också ”ligga på stolarna och va styv”, ”sträckbördan”, ”styva ryggar” eller ”bygga bro”.

En man leker "ligga lik", där man ska hålla sin kropp så styv att man kan ligga raklång mellan två stolar och lyfta en tredje stol. Bilden är tagen 1931 i Närpes, Kalaks.
Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Ibland utför man provet så, att man först ligger på tre stolar, en under ryggslutet, och det gäller att föra denna stol ett varv omkring kroppen samt sätta den under sig från motsatta sidan.

En man leker leken "lugg björn", och sitter på golvet med knäna uppåtdragna och armarna korslagda. Bilden är tagen 1938 i Närpes, Kalaks.
Bild: Maximilian Stejskal 1938, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Lugg björn

En person sätter sig på golvet med knäna högt uppåtdragna. I knävecken stickes en käpp som är så lång, att det blir en fri ända på vardera sida. Armarna stickes nu mellan benen upp på främre sidan och man fattar med korslagda händer tag i håret. Det gäller nu att försöka resa sig upp utan att släppa taget samt gå en viss bit på golvet.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Manliga friluftslekar