Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ledin var en tonårsrebell

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Tomas Ledin på skivbolagskontoret i Stockholm
Bildtext Tomas Ledin har inte alltid varit den präktiga pojke som alla tror.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Han har varit låtskrivare, sångare, arrangör, producent, bakgrundssångare och han har till och med varit delägare i ett skivbolag. Idag är han en av de mest uppskattade svenska artisterna. Men han har också gått på en hel del nitar under sin karriär. Och att som rektorsson ha långt hår på 60-talet var helt förkastligt.

Då Tomas Ledin idag står på scenen så ser det ut som om han skulle ha haft den stora utstrålningen och självsäkerheten allt från starten 1972 då hans första skiva utkom. Men det gick flere år innan han tog mod och vågade bjuda på sig själv istället för att halvt gömma sig bakom musikerna i bandet. Det var faktiskt en av dem som sade åt Tomas att "för tusan nu får du skärpa dig! Det är ju du som sångaren och artisten! Gå ut och ta tag i publiken, det här går inte!"

Klarinetten byttes till gitarr

I tonåren spelade Ledin klarinett i en blåsorkester men efter att The Beatles hade slagit igenom var det bara gitarr som gällde för honom. Redan i mitten av 60-talet så började han spela covers av kända låtar och då man för några år sedan gick igenom gamla lådor i det ledinska barndomshemmet så hittade men en låda med gamla inspelningar.

Men att vara rektorsson och odla långt hår och vara totalt besatt av popmusik var inte så lätt om man var tonåring och bodde på en liten ort på den tiden. Först låste man in den gitarr som hans pappa ägde för föräldrarna ville att han skulle spela blockflöjt och klarinett men så småningom gav man upp och han fick åka till Stockholm för att köpa en gitarr av en känd gitarrbyggare. Men det blev en lång våntan. "Jag fick vänta i 18 månader men det var det värt" berättar Ledin.

Tonårsrevolten

- Idag är det säkert svårt för unga människor att förstå vilken revolt det var på 60-talet. Det var ju inte enbart musiken utan också hela livsstilen och hur man såg ut. Så för mina föräldrar var det chockartat att rektorssonen, den välartade, blivande akademikern, vilket man väntade att jag skulle bli, plötsligt lät håret växa över öronen och det blev nog en kontrovers. Och inte var det heller uppskattat då jag meddelade att jag skulle bli musiker.

Och ingenting har kommit gratis. Ledin började målmedvetet att jobba för att bli en bättre sångare och artist och samtidigt också utveckla sin roll på scenen. Han gick på otaliga konserter för att se hur andra byggde upp sin show och hans inställning var att om andra jobbar 12 timmar i dygnet så jobbade han 18.

På vingar av stål

Under gymnasietiden åkte Ledin som utbyteselev till USA och familjen som han bodde hos hade stort intresse för musik och tillsammans med sonen Scott började han spela på olika småklubbar i Omaha. De gjorde till och med en demoinspelning med 6-7 låtar i en studio där. Och han anlände veckorna efter Woodstock-konserten som också förändrade både USA och världen.

- Det var nog under året i USA som jag började se mig som en låtskrivare och sångare och jag blev nog väldigt amerikaniserad. Jag till och med drömde på engelska, berättar Ledin.

Efter hemkomsten till Sandviken fortsatte han med låtskrivandet men både hjärta och hjärna blev kvar i USA i flere år. Och hippieideologin med kärlek, fred och frihet hade också slagit rot hos Ledin. Det ledde till att han också blev både vegetarian och pacifist. Och han begärde också om vapenfri tjänst då det blev dags att göra värnplikten. Slutligen blev han totalvägrare.

Här kan du lyssna på hela intervjun.

Svenska Yles musikintervjuer: Tomas Ledin hela intervjun del 1

63:59

Svenska Yles musikintervjuer: Tomas Ledin hela intervjun del 2

76:12

Mer om ämnet på Yle Arenan