Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

16 kilo mindre socker än på 70-talet

Från 2015
Sockerbotar på ett fönsterbräde.

Sockerkonsumtionen i Finland har sjunkit med drygt 35 procent de senaste 45 åren. Trots det äter finländaren fortfarande mer än ett kilogram godis varje månad.

I medeltal konsumeras nästan 29 kilogram socker årligen, enligt Statistikcentralens siffror. Det är 16 kilogram mindre än år 1970 då finländarna konsumerade 45,1 kilogram per person. Från 2012 till 2013 minskade den genomsnittliga sockerkonsumtionen med ett helt kilogram per person.

Elisabeth Eriksson, som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet, förklarar utvecklingen med att hushållsvanorna förändrats rejält de senast årtiondena.

- På 70-talet konserverade man maten. Man syltade, saftade, satte socker i kaffet och köpte hem socker direkt i kilopaket. Nu köper man inte socker, för ingen orkar sylta och safta i samma utsträckning som tidigare.

I stället är det industrin som förser oss med socker.

- Nu kommer allt socker från den mat vi köper och alla kolhydrater vi sätter i oss, säger Eriksson.

Godis i glasburkar på rad.
Bildtext Finländarna äter ett kilo godis i månaden.

Däremot har godiskonsumtionen ökat under hela 2000-talet och finländarna äter 14 kilogram varje år. Något som också Eriksson märkt av.

- Nog ska vi tro på statistiken men om man ser på den totala mängden tycker jag att det är vanligare att man äter godis och sötsaker. Speciellt unga äter godis längs med hela dagen i stället för att ha en godisdag.

Topp-10 i världen

Trots att det totala sockerintaget minskat ligger det fortfarande i överkant. I en jämförelse med resten av världen ligger Finland på en nionde plats efter bland annat USA, Tyskland och Nederländerna, Storbritannien och Belgien. Det visar siffror från marknadsföringsinstitutet Euromonitor som publicerades tidigare i år.

Per dygn får finländarna i sig 91,5 gram socker. Den rekommenderade mängden för en vuxen är 40-50 gram.

Eriksson håller helt med om att sockerkonsumtionen fortfarande är för hög.

- Socker är en viktig smakgivare och behövs därför i matlagning. Men man behöver inte sätta lika mycket socker i sina sylter som det står i många gamla recept, det blir lika bra ändå.