Avtalet om Irans kärnprogram är klart
Iran och länderna i den så kallade P5+1-gruppen har nått en överenskommelse i förhandlingarna om det iranska atomprogrammet. Mer än tio år av samtal har därmed äntligen lett till resultat.
Efter arton dagars intensiva debatter och nya spräckta tidsgränser kom vid middagstid på tisdag det historiska beskedet från förhandlingarna i Wien. Iran och dess sex förhandlingspartners - USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina - kunde meddela att uppgörelsen var i hamn.
Lovorden flödade. Den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif sa sig uppleva "ett historiskt ögonblick".
- Vi uppnår ett avtal som inte är perfekt för någon, men det är vad vi kunde åstadkomma. Och det är en viktig prestation för oss alla, menade Zarif.
USA:s Barack Obama hyllade också avtalet och sa att det stoppar spridningen av kärnvapen i hela regionen.
- Alla vägar till ett kärnvapen är nu avskurna, sa Obama.
Många har också lyft upp avtalets betydelse för världsfreden.
- Det här är ett tecken av hopp för hela världen. Vi vet alla att det är något som verkligen behövs i en tid som vår, tyckte för sin del EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini.
Iran skalar ner - sanktionerna hävs
Enligt avtalet utfäster sig Iran att kraftigt begränsa sitt kärntekniska program. Trots att Iran ständigt vidhållit att programmet bara haft fredliga syften, har västmakterna misstänkt att landet försökt framställa en atombomb.
Till exempel ska antalet centrifuger nu minskas från cirka 19 000 till 6 104. Experterna säger att Iran på åtminstone tio år inte har möjlighet att producera material för en bomb.
Landets kärnkraftsanläggningar, inklusive de militära, ska därtill öppnas för inspektioner.
I gengäld ska USA, EU och FN häva sanktionerna mot Iran, som gjort att landets ekonomi mer eller mindre ligger för fäfot. Likaså hävs frysningen av Irans tillgångar, som uppgår till åtskilliga miljarder dollar.
Netanyahu fördömer uppgörelsen
Uppgörelsen är en väldig politisk seger för både USA:s president Barack Obama och Irans president Hassan Rouhani. Den pragmatiske Rouhani tillträdde för två år sedan och har målmedvetet strävat att minska den diplomatiska utfrysningen av Iran.
Och Obama och Rouhani måste på var sitt håll komma till rätta med mindre försonliga krafter. I iransk politisk retorik har USA i 35 års tid ständigt kallats "Stora Satan", och för patriotiska amerikaner är Iran en av "ondskans axelmakter".
Inte heller Israels ledning har varit sen att fördöma dagens avtal.
- Det är ett misstag av historiska proportioner. Iran kommer att få tillgång till hundratals miljoner dollar, som gör det möjligt att fortsätta med aggression och terror i regionen, lydde premiärminister Benjamin Netanyahus första kommentar.
Israels biträdande utrikesminister Tzipi Hotovely anklagade väst för att ha kapitulerat för Iran.
- Israel tänker utnyttjar alla diplomatiska medel för att förhindra att avtalet ratificeras, lovade Hotovely.
Irans sunnitiska och arabiska grannar är knappast heller så entusiastiska. I synnerhet Saudiarabien har ofta gjort antydningar om att inleda ett eget atomprogram.