Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Saloföretagare tror på ljusare framtid utan jättebolag

Från 2015
Microsofts mobiltelefonenhet Salo läggs ned
Bildtext Microsofts nedläggning kan göra det lättare för mindre företag att verka i Saloregionen, tror lokala företagare.
Bild: yle

Är det företagande som ska få Saloregionen på fötter igen efter Microsofts nedläggning? Lokala företagare tror att deras arbete kan bli lättare nu när området inte domineras av IT-jätten.

Efter förra veckans besked om att Microsoft lägger ner hela sin enhet i Salo har diskussionen kretsat kring hur regionen ska kunna återhämta sig och skapa nya arbetsplatser.

Statsminister Juha Sipilä tog i måndags upp vikten av att ta till vara de avskedade arbetarnas kunskaper, och i mån av möjlighet uppmuntra till att grunda och utvidga företag i regionen.

I Tykö finns varvet Marine Alutech som klarar sig väldigt bra just nu, med beställningar säkrade två år framöver. Vd Niko Haro vet med andra ord att det går att driva ett lönsamt företag i Salo, och han tror att det kan bli till och med lättare nu när IT-jätten försvinner.

– Tidigare var det väldigt svårt att få statligt stöd, och procenten var så låga att det nästan inte var värt att söka. Om jag jämför oss med liknande företag på orter som inte har haft ett dominerande jättebolag märker jag att de har fått stöd mycket lättare, och på så vis blivit mer konkurrenskraftiga. Jag tycker inte att det har varit rättvist, säger Haro.

”Förr frågade man bara Nokia”

Haro är ändå snabb med att påpeka att samarbetet mellan företagarna och staden har blivit mycket bättre i Salo på senare år. Stödprocenten har höjts, och ansökningsförfarandena har blivit smidigare. Marine Alutech har också inlett diskussioner med lokala yrkesutbildningar om att inkludera båtbyggarkunskaper i utbildningen.

– Tidigare har allt varit helt inriktat på elektronik. Man kan nästan säga att staden bara frågade Nokia vad de behöver, men nu har de börjat fråga också oss mindre företagare, och det är väldigt bra, säger Haro.

Vd Niko Haro för båttillverkaren Marine Alutech från Teijo i Salo.
Bildtext Niko Haro uppskattar att Salo börjat lyssna också på de mindre företagens behov.
Bild: Yle/Robin Lindberg

I princip säger han att Salo på många sätt lämpar sig väl för företagande: infrastrukturen fungerar, staden ligger mitt mellan Åbo och Helsingfors, det finns gott om tomma hallar och gott om människor som behöver jobb. Haro kommer själv att se om Marine Alutech kan erbjuda arbete åt några av Microsofts tidigare anställda.

– Tyvärr är de flesta lite för specifikt inriktade på elektronik, men vi ska se om vi kanske kan erbjuda några jobb på vår designavdelning. Att de avskedade hittar nya jobb är det absolut viktigaste just nu, det är så svårt att komma tillbaka till arbetslivet om man en gång halkat ur det, säger Haro.

Nu frigörs kunnig personal

Marko Tapio, som är ordförande för företagarföreningen Salon Yrittäjät, håller med Haro om att hitta nya jobb till de avskedade måste vara högsta prioritet.

– Jag hoppas de inte blir liggande på soffan med sitt avgångsvederlag. Alla kan naturligtvis inte bli egna företagare, men de som någon gång funderat på det har nu ett ypperligt läge att ge det en chans, säger Tapio.

Nedläggningen av Microsoft kom enligt Tapio ett par år för tidigt, staden har just och just börjat återhämta sig från när produktionen lades ner, men han tror ändå att det kan finnas positiva konsekvenser ur just företagarsynvinkel.

– Nu frigörs kunnig personal som kan komma till nytta för andra företag som vill växa. Jag tycker staden borde satsa på att få fram fler medelstora företag, med 50 till 100 anställda. Att ha flera sådana företag är i förlängningen bättre för orten än att ha ett jättestort bolag, säger Tapio.