Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varoufakis: Eurogruppen kontrolleras helt och hållet av Tyskland

Från 2015
Graklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis skrädde inte orden i sin första intervju sedan han avgick för en dryg vecka sedan. I en intervju med brittiska New Statesman säger Varoufakis att ingen ändå lyssnade på honom eftersom Tyskland styrde diskussionen.

– De vägrade ägna sig åt ekonomiska argument. Rakt av. Man framförde ett argument som man verkligen jobbat på och säkerställt att det är logiskt sammanhängande, och du möts bara av tomma blickar. Som om du aldrig sagt någonting.

– Man kunde lika gärna ha sjungit den svenska nationalsången – du hade fått samma svar, säger Varoufakis i intervjun som gjordes innan EU-toppmötets maratonsession i söndags.

Varoufakis anklagar också sina europeiska kolleger för avsaknad av engagemang och säger att det inte ens fanns irritation i luften när han försökte förhandla om ett nytt stödprogram med lättare krav.

Inget intresse av att förhandla

Dagen efter den grekiska folkomröstningen för en dryg vecka sedan avgick Varoufakis som finansminister. Det trots att 61 procent av väljarna gav sitt stöd till regeringen och röstade mot lånevillkoren.

Varoufakis motiverade då sin avgång med att premiärminister Alexis Tsipras lättare skulle kunna förhandla om ett nytt stödprogram utan honom.

Vidare berättar Varoufakis att han sovit två timmar per natt under våren och att schemat varit inhumant. Angående förhandlingarna inom eurogruppen säger han att de tog all tid i världen.

Efter att Syriza tog makten i Grekland i början av året kunde en kortsiktig överenskommelse ha slutits, menar Varoufakis. Tre eller fyra reformer kunde man ha kommit överens om i gengäld mot att Europeiska centralbanken ECB skulle ha lättat på restriktionerna gällande likviditet.

– Den andra sidan vägrade förhandla. De insisterade på en ”omfattande överenskommelse” som betyder att de ville prata om allt. Min tolkning är att när du vill prata om allt, vill du inte prata om någonting.

"Eurogruppen som en välstämd orkester"

Speciellt kritiserar Varoufakis Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och säger att han aldrig någonsin skulle gå med på att skriva ner Greklands lån – i så fall vore det ett mirakel.

Frankrikes finansminister Michel Sapin och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble
Bildtext Frankrikes finansminister Michel Sapin och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Schäuble var också konstant konsekvent och eurogruppen styrdes helt och hållet av Tyskland, säger Varoufakis.

– Allt är som en väldigt välstämd orkester och han är dirigent.

Det var bara den franska finansministern som, enligt Varoufakis, inte direkt ställde sig i Tysklands led.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska ändå genom Tsipras ha gett ett intryck av samarbetsvilja.

Bakom stängda dörrar fanns ändå människor som på ett personligt plan var sympatiska, säger Varoufakis och hänvisar till Internationella valutafonden IMF:s chef Christine Lagarde.

– Men i eurogruppen var det bara ett par vänliga ord och det var allt [...] Väldigt mäktiga personer tittade mig i ögonen och sa: ”Du har rätt, men vi kommer att krossa dig ändå.”