Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Att se på livet utan att kunna se på livet

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Synskade Kenneth Ekholm på promenad med sin ledarhund Duffe
Bildtext Synskadade Kenneth Ekholm på promenad med sin ledarhund Duffe
Bild: Yle/Peter Lüttge

Direkt efter att jag hade varit med i Lördax ringde min telefon. Det var Kenneth Ekholm från Nickby i Sibbo. Han ville ha mig som sin gäst hemma. Gärna, svarade jag.

Det som jag inte visste då var att Kenneth är synskadad. Han förlorade synen som trettonåring. Men han klarar livhanken bra. Ja, nästan hur bra som helst.

Ett oslagbart radarpar: Kenneth och Duffe
Bild: Yle/Peter Lüttge

Klockan var 18 när jag med min Vespa rullade in på den ekholmska gården i Nickby, Sibbos centrum. Glatt hälsades jag välkommen av Kenneth, hans hustru Kerttu och hans ledarhund Duffe, eller Herr Duffe som Kenneth kallar honom.

Några ord om Herr Duffe

Jag har då aldrig sett maken till snäll hund. Till saken hör att jag egentligen är rädd för hundar. Eller snarare sagt var. Herr Duffe bragte mig snart på andra tankar.

Duffe är 10 år gammal och otroligt lekfull. När han inte arbetar vill säga. Så snart han får selen på sig är han som förbytt: kolugn och fokuserad.

Duffe har tyvärr bara två år kvar i sitt arbete. En finsk ledarhund går i pension vid 12 år. Samtidigt måste Kenneth då säga adjö till honom. Det går inte att ha två ledarhundar på en och samma gång.

Men än så länge är de ett par. Ett riktigt radarpar. Kenneth och Herr Duffe.

En säng och en bastu

Det jag hade önskat mig av mina värdar på min Tour de Svenskfinland var ett ställe att sova på och att bada bastu på. Redan på första stället fick jag mitt lystmäte.

Bäddsoffa
Bildtext Bäddsoffan jag sött sov på
Bild: Yle/Peter Lüttge

Bastun var vedeldad som sig bör. Den var het och fuktig på samma gång. Kenneths hustru Kerttu hade bundit en bastukvast enkom för mig. Den kom väl till pass.

Efter bastun och bastuölen pratade vi om ditt och datt men mest om hur det är att leva ett liv som icke seende. Det var första gången jag spenderade ett helt dygn med en synskadad. Vilka lärorika timmar.

Kenneth Ekholm är också en hängiven radioamatör sedan 70-talet. I radioamatörvärlden är han känd som Oscar Hotel Number 2 Foxtrott Papa eller OH2FP som de invigda säger.

På morgonen fick vi besök av Hanna Othman som gjorde en liveintervju med oss två för Radio Vega Östnyland.

Radio Vega Östnylands Hanna Othman intervjuar synskadade Kenneth Ekholm
Bild: Yle/Peter Lüttge

Sitt livs första åktur på en Vespa

Sedan var det dags att uppfylla ett önskemål för Kenneths ljuvliga hustru Kerttu. Hon hade redan tidigare sneglat på min Vespa som stod parkerad framför huset. Hon ställde frågor om skoterns teknik och hur den fungerar. Har du lust att åka ett varv med mig? Får jag?

Sagt och gjort. Hjälmen på bara och så gav vi oss ut på en cruisingtur genom ett sommarfagert Sibbo.

Kerttu Ekholms första Vespatur
Bild: Yle/Peter Lüttge

Bland annat besökte vi Nickby gård, säteriet som gav namnet åt det som idag är Sibbos centrum.

Kerttu Ekholm på Vespan framför Nickby gård i Sibbo
Bild: Yle/Peter Lüttge

Först vid lunchtiden sade jag adjö till Kenneth, Kerttu och Herr Duffe. Vilken fantastisk familj. Jag glider vidare mot Borgåhållet och tänker i mitt stilla sinne: Hur kan man se så positivt på livet utan att kunna se på livet?

Mer om ämnet på Yle Arenan