Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Isaksson: Ett steg i rätt riktning – men borde Gatlin alls få delta?

Från 2015
Uppdaterad 14.07.2015 22:26.
Justin Gatlin, OS 2012.
Bildtext Justin Gatlin tillåts jaga nya medaljer i Peking. Men det borde han inte, skriver Yle Sportens Janne Isaksson.
Bild: EPA / All Over Press

Världens snabbaste man Justin Gatlin kan inte längre premieras som världens bästa friidrottare. Ett välkommet beslut av det internationella friidrottsförbundet, men är det tillräckligt?

Justin Gatlin har stängts av för dopning två gånger och springer nu bättre än någonsin tidigare.

Den olympiska guldmedaljören och dubbla världsmästaren har varit överlägsen på sprintsträckorna den här säsongen och är storfavorit till VM-guld på både 100 och 200 meter i Peking.

Men han kommer inte att bli vald till årets friidrottare. Det internationella friidrottsförbundet IAAF ändrar sina regler och stoppar idrottare som straffats för grov dopning från nominering.

Justin Gatlin imponerade i Monaco.
Bildtext Justin Gatlin är världsetta på både 100 och 200 meter.
Bild: EPA / Sebastien Nogier

– Det skyddar rena idrottares rättigheter och visar tydligt att oacceptabelt beteende inom idrotten inte kommer att belönas av IAAF i framtiden, säger IAAF:s talesperson Nick Davies till nyhetsbyrån Reuters.

Ett steg i rätt riktning, absolut – men är det tillräckligt?

Gatlin har sällskap vid skampålen

Jag påstår inte att Gatlin är dopad just nu, trots att han löper snabbare än någonsin förr. Han hör säkerligen till de mest testade idrottarna i världen.

Men forskning har visat att idrottare kan dra nytta av sin dopningsanvändning också långt efter att avstängningarna tagit slut.

Tyson Gay, Justin Gatlin och Asafa Powell, juli 2015.
Bildtext Såväl Tyson Gay, Justin Gatlin som Asafa Powell har stängts av för dopning.
Bild: EPA / All Over Press

Och då är Gatlin verkligen inte ensam. Av världens åtta snabbaste män denna säsong har fem åkt fast för dopning under karriären. Fem av åtta.

Misstag kan ske och jag stöder inte livstidsavstängningar som första dopningsdom. Men en andra? Där borde man dra gränsen.

I väntan på nästa steg

Justin Gatlin nekas tillträde till IAAF:s fina galakväll, men han tillåts fortfarande vandra in på friidrottsarenor och vinna såväl VM-guld som enorma prispengar.

IAAF ska ha en eloge för ett symboliskt första steg.

Nästa är att stänga av grova fuskare på livstid.