Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ban Ki-Moon: Aids en okänd sjukdom för framtida generationer

Från 2015
Bildtext FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Enligt en färsk FN-rapport har man uppnått de mål för 2000-talet som man satt upp för att bekämpa hiv och aids. Den sista etappen i kampen kräver ändå ansträngning.

Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är världen på väg mot en tid, där aids är historia. Uttalandet är ett ställningstagande till FN:s färska uppgifter om att 35 procent färre nya fall av hiv uppdagas, och aids-relaterade dödsfallen är 41 procent färre än för 15 år sedan.

- Världen har svarat på ropen. Vi har nått och överträffat våra mål. Nu måste vi förbinda oss till att tillintetgöra aids, sade Ban Ki-Moon i Addis Abeba, där han medverkar i en internationell utvecklingskonferens.

Enligt FN:s program för hiv och aids, Unaids, uppdagades två miljoner nya hiv-fall i fjol. För 14 år sedan var siffran 3,1 miljoner.

Framsteg i medicineringen

När det gäller hiv-medicineringen har utvecklingen tagit stora steg framåt sedan år 1996, då man tog i bruk anti-hiv-medicineringen. Medicineringen utplånar inte viruset, men minskar på dess mängd i kroppen, vilket minskar risken för livsfarliga inflammationer.

Enligt uppgifter från mars i år behandlas 15 miljoner personer med hiv-medicinering. Det var ett av målen statsöverhuvuden satte i början av det här årtusendet. Målsättningen skulle uppnås i slutet av det här året. De nya målsättningarna ställs i september.

Unaids varnar ändå för självtillräcklighet, eftersom det finns närmare 37 miljoner människor med hiv-smitta världen över, och finansieringen av aids-kampen har slutat växa.

- Samtidigt har det bevisats allt klarare att hiv-smittade gynnas mest om de får medicineringen så fort som möjligt, säger man i Unaids-rapporten.

Kampen måste fortsätta

Enligt Unaids skulle en årlig satsning på 29 miljarder euro fram till 2020 öka chanserna att helt och hållet utplåna hiv-viruset tills 2030.

Samtidigt vädjar man i rapporten till att sluta stämpla och straffa prostituerade, narkomaner och homosexuella. Diskrimineringen och kriminaliseringen förhindrar att grupper utsatta för hiv får medicineringen.

FN har tre 90-procentiga mål. 90 procent av de hiv-smittade ska vara medvetna om att de är smittade, 90 procent av de smittade ska få vara en del av de medicinerade, och för 90 procent av de medicinerade ska virusbördan lätta märkbart.

Organisationen Läkare utan gränser är tacksamma för kliven framåt i arbetet mot aids, men varnar för att farten i kampen inte får avta.

- I vissa länder får enbart 17 procent av de som behöver medicineringen den, vilket går emot de mål som FN satt upp, säger organisationen.

Yle Uutiset/ Anniina Wallius