Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sond skickade signal från Pluto

Från 2015
Uppdaterad 15.07.2015 08:40.
Sammansatt bild av Pluto och dess strörsta måne Charon
Bildtext Sammansatt bild av Pluto och dess strörsta måne Charon
Bild: EPA/NASA / JHUAPL / SWRI / HANDOUT

Rymdsonden New Horizons har lyckats ta sig förbi Pluto oskadd. USA:s rymdfartsmyndighet Nasa tog emot en signal från sonden kring klockan 4 i natt finsk tid.

Signalen var ett glädjebesked som möttes av applåder i Nasas kontrollrum. Sondens hårdvara är fortfarande i gott skick och väntas skicka nya bilder av dvärgplaneten. Bilderna borde komma fram i kväll finsk tid. Den senaste signalen skickades hela 13 timmar innan den nådde Nasa på jorden.

Normalt räcker det 4-5 timmar att skicka ett meddelande mellan New Horizons och jorden. Under passagen kring Pluto var sondens kommunikation med jorden avstängd, för att den ska kunna ägna så mycket kapacitet som möjligt åt att samla in data.

Nasa beräknar att det kommer att ta 16 månader att skicka all data till jorden, skriver Svenska Dagbladet.

Pluto var planet vid starten

Som närmast befann sig sonden nästan 12 500 kilometer från Pluto i går eftermiddags, men då skickade den inte några bilder till jorden.

New Horizons färd är inte riskfri. På Nasa säger man att risken för systemfel i maskineriet är väldigt liten, men däremot kan sonden träffas av splitter som far omkring i rymden.

Rymdfärden innebär att alla de traditionella planeterna i vårt solsystem nu har granskats från nära håll. Pluto räknades fortfarande som en planet när sonden New Horizons skickades iväg i januari år 2006.

Rymdsondens resa har pågått i nio och ett halvt år och den har färdats 4,88 miljarder kilometer.