Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Iranierna vinner mest på kärnavtalet

Från 2015
Uppdaterad 15.07.2015 11:39.
Iransamtal 6.7.1015

Alla vinner på avtalet om Irans kärnteknikprogram men den stora vinnaren är Irans befolkning, hävdar Iranexperten och forskaren Rouzbeh Parsi vid Lunds universitet.

Mer än tio år av samtal gav äntligen resultat på tisdagen när Iran och länderna i den så kallade P5+1-gruppen nådde en överenskommelse om det iranska atomprogrammet.

Enligt Parsi ger avtalet Iran möjligheten att uppfylla sin potential på ett helt annat sätt än tidigare.

- Det här inger Iran en chans att få upp ekonomin igen. Just nu är det hög arbetslöshet och hög inflation, säger Rouzbeh Parsi.

Ökad spänning på kort sikt

Till en början tror Parsi att avtalet kan öka spänningarna i Mellanöstern på grund av motståndet från Israel och Saudiarabien. Men i längden kan avtalet leda till att omvärlden har bättre dialog med Iran om regionala problem som Syrien och Irak.

- Det innebär att man inte automatiskt utesluter Iran. Även om Iran ibland gör saker som vi inte tycker om så kvarstår det faktum att Iran är en regional stormakt och utan dem blir det svårt att lösa en del av de här problemen, säger Parsi.

USA:s kongress måste ännu godkänna avtalet och motståndet bland republikanerna är hårt. Också Israel hör till de mest högljudda kritikerna av avtalet.

Kritiker hävdar att kärnavtalet ger Iran mera pengar och större resurser att stöda rörelser som Hizbollah och Hamas, och därmed också mer destruktiv makt.

Parsi påpekar ändå att avtalet framförallt är en inrikespolitisk seger för den iranska ledningen.

- Den risken finns ju alltid men många glömmer bort att det i huvudsak har varit ett inrikespolitiskt vallöfte från presidenten att ordna upp ekonomin, och då behöver man lyfta sanktionera, säger Parsi.

- Det här innebär möjligheter att ha större interaktion med omvärlden, framförallt med Europa. Utbyte akademiskt, turism och så vidare, tillägger Parsi.