Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Händerna upp i luften, B-boys

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 15:05.
Palefaxe på galleri Rupla.
Bildtext Palface fungerade som kurator för utställningen Kädet ilmaan - Suomiräppiä 1986-2015.

I det lilla, trendiga, kreativa utrymmet Rupla i Berghäll i Helsingfors är väggarna mestadels fyllda av flashiga fotografier. Går man runt och inspekterar bilderna känner man troligen igen i alla fall Redrama, Cheek och Paleface på bilderna.

Ett fönster tapetserat med tindningsutklipp.

Det dessa har gemensamt är förstås finländsk hiphop, och det är precis vad utställningen Kädet ilmaan - Suomiräppiä 1986-2015 handlar om.

Utställningens kurator är Karri “Paleface” Miettinen själv. Inte alls konstigt, han är ju en av våra främsta rappaktivister (den främsta, vill jag påstå) och känner sin historia. Han har samlat ihop fotografier från slutet av 1980-talet fram tills i dag.

En fin mix av 80- och 90-talens korniga fotografier möter high res-bilder från 2000-talet. I de flesta bilder förmedlas en känsla av aktivitet och fiilis, scenlamporna får svetten att pärla i fotoobjektens pannor.

Trots den fina presentationen av finländska rappares tidsaxel och de vackra fotografierna är det något som gnager i mitt inre. När jag tar ett varv runt galleriet igen märker jag vad det är. Kvinnorna är ordentligt underrepresenterade.

Samma märker jag under utställningens vernissage när en handfull mc:s har en alldeles fantastisk rap-battle medan Paleface snurrar skivorna, alla är män.

“Det finns så få kvinnliga rappare i Finland”, säger någon. Varför det då, kontrar jag.

“Finska kvinnor vill inte ta plats”, säger någon. Måhända, men vad beror det på då, kontrar jag?

Utan att desto mera gå in på en feministisk eller patriarkal diskurs, vill jag bara konstatera att det vore i allas intresse om det kom fram flera kvinnliga rappare i Finland.

All in all, Kädet ilmaan - Suomiräppiä 1985-2015 är en skönt avslappnad utställning som det absolut är värt att se. Joni Sarkkis och Tuomo Lampinens fotografier känns både tidlösa och moderna på samma gång.

Dessutom är Rupla samtidigt ett café och en vintage-klädbutik, varför inte ta en kopp kaffe och köpa ett par gamla sneakers när du ändå håller på!

Här hittar du mera information om utställningen.

Människor som minglar på Galleri Rupla.