Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Furubostiftelsen säljer lägenheter

Från 2015
furubo västergård i nagu
Bildtext Västergård i Nagu ligger i direkt anslutning till Grannas servicehus.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Ekonomin är körd i botten och stiftelsen kommer att sälja bort så många lägenheter som möjligt.

Furubostiftelsen har lägenheter runt om i Nagu anpassade för äldres behov. I direkt anslutning till Grannas servicehus finns Västergård och lägenheterna där fungerar som en förlängning av äldreomsorgen i Nagu. Här bor äldre personer som är i så pass bra skick att de klarar sig hemma men ändå vill bo nära centrum och service.

Äldre dam sitter i köket och dricker kaffe
Bildtext Furubostiftelsens lägenheter spelar en viktig roll för äldre som klarar sig hemma men vill bo nära service.
Bild: Yle/Martti Juntunen

Lägenheterna spelar en viktig roll för Pargas stad som redan nu har svårt att svälja det behov som finns inom äldreomsorgen.

Ekonomin körd i botten

Men stiftelsens ekonomi har länge varit dålig och när styrelsen gick igenom bokslutet från ifjol stor det klart att det enda alternativet är att börja sälja bort lägenheter.

- Fastigheterna börjar vara till åren och kräver underhåll. Under åren har det kommit oförutsedda överraskningar som krävt åtgärder och tärt på vår ekonomi. Vi har blivit tvungna att ta stora lån och ekonomin är nu körd i botten, säger Yngve Lindqvist som sitter i stiftelsens styrelse.

År 2013 gick Furubostiftelsen back med 20 000 euro. Året innan visade kassan minus 60 000 euro.

- Det går inte att fortsätta så här och varje år gå på minus. Det går heller inte att pressa upp hyrorna hur mycket som helst. De börjar redan vara bland de högsta i Nagu.

Yngve Lindqvist från furubostiftelsen
Bildtext Enligt Yngve Lindqvist finns det inget annat alternativ än att sälja lägenheter.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Stiftelsen fick i fjol ett bidrag av Pargas stad på 6 800 euro. Också Röda Korset har bidragit med pengar men det räcker inte konstaterar Lindqvist.

- Inte på långa vägarna. Pengarna var en nödhjälp för att klara av förfallna fakturor.

- Om vi inte gör något nu kommer vi i styrelsen att bli personligt ansvariga och det kan ju inte bli så att vi måste stå för fiolerna.

Säljer så många lägenheter som möjligt

Enda alternativet är därför att sälja bort lägenheter. Stiftelsen bildar nu ett bostadsaktiebolag kring i första hand Nedergård och Mellangård. Västergård, som ligger i anslutning till Grannas servicehus, rörs inte i nuläget.

- Tyvärr är det på det här viset. Men ingen ska behöva vara rädd att hamna ut på bar backe. Lägenheterna kommer att säljas vart efter de blir lediga, försäkrar Lindqvist.

Större ansvar för staden

Att stiftelsen nu går in för att sälja bort så många lägenheter som möjligt är illa för äldreomsorgen i Nagu då Grannas servicehus redan nu har svårt att svälja det behov som finns inom äldrevården.

- En konsekvens av beslutet är att servicebostäderna för äldre minskar. Det är ohjälpligt. Det blir nu stadens sak att se till att det finns tillräckligt med lägenheter, säger Lindqvist.

Furubostiftelsen grundades i tiderna av Nagu kommun, Nagu församlig och Röda Korsets avdelning i Nagu. Medan Nagu ännu var en egen kommun fick stiftelsen årligen bidrag för sin verksamhet. Det får man inte sedan sammanslagningen.

- Personligen tycker jag det skulle ha varit små pengar för staden att hålla stiftelsen flytande men vi har inte lyckats nå ett samförstånd, säger Lindqvist.