Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ölbryggning är en social hobby

Från 2015
Uppdaterad 15.07.2015 16:03.
Daniel Silén och John Strandberg.
Bildtext Daniel Silén och John Strandberg låter det hembryggda ölet jäsa i källaren.
Bild: Yle / Hanna Othman

Sibboborna John Strandberg och Daniel Silén brygger öl hemma i Nickby. Efter några år av experimenterande har hobbyn resulterat i riktigt goda drycker.

– Jag vaknade en morgon år 2012 och tänkte att det skulle vara ett roligt sommarprojekt att brygga öl. Jag hade haft som hobby att smaka på olika ale från små bryggerier och tänkte att det inte kan vara så hemskt svårt att göra själv, berättar John Strandberg.

I början försökte han göra öl av extraktpaket som man kan köpa i affärer, men resultatet blev aldrig riktigt bra. Ett år senare frågade han om kompisen Daniel Silén ville experimentera tillsammans med honom och extraktpaketen lämnades på butikshyllan. Istället köpte killarna malt och humle.

Utrustning för att brygga öl hemma.
Bildtext Utrustning för att brygga öl hemma.
Bild: Yle / Hanna Othman

– Många har fördomar mot de som brygger sitt eget öl, att de är ute efter en billig fylla. Men min tanke var från början att göra något gott, någonting som påminner om sådant man kan köpa i affären, säger Strandberg.

Killarna har precis gjort en ny sats, det ska bli en honungsöl. Det handlar om ett recept de hittat i en amerikansk tidning för dem som brygger öl hemma och receptet innehåller pilsner, malt och honung. På internet kan man också hitta många klonrecept, recept som borde få ölen att smaka som specifika kommersiella ölsorter.

Ickekommersiella lflaskor.
Bildtext John Strandberg gör etiketter till de olika ölen han och kompisarna brygger.
Bild: Yle / Hanna Othman

Att blanda i jäst, humle och malt tar några timmar, efter det ska ölen hällas i jäsningshink. Efter två veckor i jäsningshinkar kan drycken hällas på flaska. Före drycken är färdig att avnjutas ska man ändå räkna med åtminstone en månad på flaska, ibland till och med lite längre.

Utrustningen är inte dyr, tillsammans har alla hinkar, burkar och rör kostat ungefär 150 euro.

– Vi är fyra killar som brygger öl tillsammans. Jag gillar det sociala med det, inte skulle jag syssla med det här ensam, säger Daniel Silén.

Fortfarande en sällsynt hobby

John Strandberg och Daniel Silén känner inte till andra i Östnyland som brygger sin egen öl, men Daniel har i Åbo bryggt tillsammans med ett bryggningssällskap. Den vägen har han lärt känna andra som har ölbryggning som hobby, och vet till och med några som startat ett eget mikrobryggeri.

– I Amerika brygger många sin egen öl, men i Finland är det fortfarande mera sällsynt, säger Daniel Silén.

– Det är en rolig hobby att brygga öl, men vi har inga planer på att bli kommersiella, säger John Strandberg.

Killarna rekommenderar ölbryggning som hobby för personer som har tålamod. Det är hemskt viktigt att desinficera allting man använder, första timmen går till att städa upp och sista timmen till att städa efter sig.

Daniel Silén och John Strandberg brygger öl som hobby

16:57

"Hobbyonsdag" är en sommarserie i God morgon Östnyland på Radio Vega.