Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Inga krukväxter som present i Finland

Från 2015
Bild på vissen krukväxt
Bildtext Krukväxter är från satan.
Bild: Creative Commons/Flickr/Chiot's Run

Sommarturismen är livligast i Finland som bäst, och en del av oss gillar inte hur turister beter sig. Men vad hittar man när man kollar igenom olika etikettregler för Finland?

Den finska sommaren är känd för att kanske inte vara den varmaste av alla, vilket leder till att många av oss reser utomlands för att hitta värmen.

Yle Uutiset har publicerat en artikel med några tips åt dem som reser till Madrid, Rom eller Paris, och vad man ska göra för att undvika de största turistmisstagen.

Också turister som reser till Finland kan irritera en del finländare på olika sätt. Det kan handla om att tränga sig i kön, gå långsamt på gatan eller att inte respektera vårt personliga utrymme.

Så det lönar sig att springa från sevärdhet till en annan och att undvika kindpussar med oss finländare. Eller vad tycker du?

Men vad hittar turisterna när de läser igenom olika guider på nätet om vad man får eller inte får göra när man reser till Finland? Vi kollade upp några av etikettreglerna och hittade en rad konstigheter som ingen av oss kände till.

Krukväxter

Många guider på nätet skriver om att det är väldigt oartigt att ge en krukväxt som present när man har bjudits in till ett finskt hem. Vem visste att krukväxter är förolämpande för oss finländare?

Akta er med blommor

Tulpanparken Keukenhof.
Bildtext Var försiktig med tulpaner.
Bild: Yle/ Daniel Olin

Blommor är bra presenter men inte vilka blommor eller vilket antal som helst. Tydligen är gula och vita blommar ett stort misstag för de förknippar vi med begravningar.

Dessutom är det väldigt oartigt att ta med sig blommor i jämna tal. Nio tulpaner är bra, tio stycken är en katastrof.

Matbordsetikett

Svartvit bild på kvinnor vid middagsbord.
Bildtext Inga män får sitta här!
Bild: Creative Commons/Flickr/Richard

Enligt vissa guider ska män sitta på ena sidan av matbordet och kvinnor på den andra. Enligt traditionen är det dessutom en manlig gäst från sällskapet, inte en kvinnlig, som ska tacka värden efter att man har ätit middag.

Vi här i Finland är rätt stolta över den nivån av jämställdhet som vi har, så för oss låter det här ganska konstigt, eller hur?

Vad tycker du om alla de här konstiga etikettreglerna - har du hört talas om dem tidigare, eller känner du till flera?

Mer om ämnet på Yle Arenan